Maisteri Jutilasta otettiin dopingnäyte toukokuisen Vermon startin yhteydessä. Kuva: Pekka Salonen
Maisteri Jutilasta otettiin dopingnäyte toukokuisen Vermon startin yhteydessä. Kuva: Pekka Salonen 
Uutiset

Maisteri Jutilan valmentaja ymmällään kilpailukiellosta: ”Kaikki tehty sääntöjen ja kirjojen mukaan”

Stiina Ikonen

Sanna-Kaisa Liukkosen valmentama Maisteri Jutila on asetettu kilpailukieltoon 25.7. alkaen, mutta valmentajalla ei ole tietoa, mitä toukokuun lopussa Vermossa otetusta näytteestä on löytynyt.

Maisteri Jutila voitti Vermossa 29.5. volttiennätyksellään.

"Meille on kerrottu, että A-näyte on ollut positiivinen, ja olen aivan ymmälläni asiasta, sillä toukokuun aikana yhtäkään tallin hevosista ei ole edes lääkitty. Maisteri Jutila on nivelpiikitetty kolme kuukautta ennen starttia", Liukkonen kertoo.

 ”Meille ei ole edes kerrottu, mitä ainetta näytteestä on löytynyt tai mitä epäselvyyksiä siinä on. Sitä on nyt tutkittu kaksi kuukautta. Olen pyytänyt B-näytteen tutkimista, mutta se ei ole vielä edes lähtenyt eteenpäin Ruotsista. Olemme yrittäneet kysyä, mistä aineesta on kyse, mutta aina on vastattu, että ensi viikolla selviää.”

 Hevonen on Liukkosen mukaan täydessä kilpailukunnossa, mutta on nyt pakotettu tauolle.

”En tiedä yhtään, koska pääsemme kilpailemaan. Meille ei ole kerrottu edes arviota, kuinka kauan tämä prosessi vie."

"Olen juuri kesäkuussa valmistunut ravivalmentajaksi, ja minulla on kaikki tehty juuri sääntöjen ja kirjojen mukaan”, Liukkonen sanoo.

Alkuviikosta Hevosurheilu uutisoi myös Lexus Dreamin joutuneen kilpailukieltoon.

Hippoksen toimitusjohtaja Vesa Mäkinen kertoo prosessin etenevän siten, että kun näytteen tutkiva laboratorio ilmoittaa näytteessä olevan jotain poikkeavaa, hevonen asetetaan automaattisesti kilpailukieltoon.

"Hippoksella ei ole vielä tällä hetkellä tarkempaa tietoa, mistä on kyse. Näytteen tutkiva laboratorio on Ruotsissa, josta tieto kerrotaan analysoinnin valmistuttua Hippokselle ja hevosen valmentajalle."

Mäkisen mukaan tämän jälkeen kutsutaan antidopingtoimikunta koolle, joka tekee esityksen Suomen Hippoksen hallitukselle.

"Hallitus päättää seuraamuksesta ja tiedottaa asiasta sen jälkeen. Sitä ennen asiasta ei voi kertoa kuin korkeintaan urheilija itse, tässä tapauksessa valmentaja, jos hän sen haluaa tehdä."

 Mäkinen alleviivaa, että näin toimitaan aina vastaavissa tapauksissa raviurheilussa ja myös muissa urheilulajeissa. Samaa toimintakaaviota suosittelee Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry.

 "Seuraava Hippoksen hallituksen kokous on kahden viikon kuluttua. Saattaa hyvin olla, että Lexus Dreamin tapaus ei ehdi vielä seuraavaan hallituksen kokoukseen."

 "Aina hevosen asettamisen kilpailukieltoon takana ei ole lääkeainerikkomus. Syynä voi olla esimerkiksi hevosen omistajuuteen kuuluva riitatilanne. Maisteri Jutila -nimisen hevosen tapausta en tunne", Mäkinen toteaa.