Tapiro Jet viime vuonna Vermossa Tapio Perttusen ajamana.
Tapiro Jet viime vuonna Vermossa Tapio Perttusen ajamana. Arkistokuva: Anu Leppänen
Uutiset

Tapiro Jet piti suursuosikin ulkopuolellaan sekä alussa että lopussa

Tero Sipakko

Oulussa ja Lappeessa ratkaistava maanantairivi käynnistyi Äimärautiolla lämminveristen avoimella lähdöllä, jossa sisäradan turvin johtopaikan pitänyt Tapiro Jet veti maaliin asti.

Toto65-1: Lähes 70-prosenttisesti merkitty kohteiden pankki Minto's Don Juan lähti lujaa, mutta Jukka-Pekka Kauhanen oli Tapiro Jetin ohjissa päättäväinen ja piti tiukasti kiinni johtopaikasta.

Minto's Don Juan pudotti kaarteen ajaksi sisäradalle, mutta nousi sen jälkeen taas kärkihevosen kupeelle ja pysyi siinä loppuun saakka. Toisesta ulkoa maalisuoralle tultaessa iskenyt Good Dynamite pyrki vielä samaan rintamaan ja työntyi juuri ennen maalia Minto's Don Juanin edelle toiseksi.

Toiseksi eniten pelattu Tapiro Jet kuittasi 2000 euron voittorahat 2120 metrillä ajalla 15,8a.

"Tämä on totista kilvanajoa, ja kyllä sen tiesi, että todennäköisesti se kumpi keulat saa, se tän voittaa. Se oli yksi lähdön ratkaisuja, ja meillä oli onneksi sisäpuolella lähtöpaikka", Jukka-Pekka Kauhanen kertasi. "Jouduttiin kovaa ajamaan ensimmäiset sadat metrit, niin oli kiva, että hevonen sai huilata. Ja kun Minto's Don Juanille toi viimeinen kurvi on vähän vaikea, niin päätin siellä tehdä vähän eroa. Sata ennen maalia luulin kuitenkin, että se menee ohi, kun se on niin raakan hyvä hevonen, mutta kun se tuli lappujen ulkopuolelle, yllättävän hyvin tämä lähti vastaamaan. Ei ole huono tämäkään."

Ykkössija oli 8-vuotiaalle Italiassa syntyneelle oriille kolmas Suomessa. Tapiro Jet kilpaili ensimmäisen vuoden täällä ollessaan Jukka-Pekka Kauhasen valmennuksessa, mutta omistaja Markus Kiiski on huolehtinut siitä puolesta itse viime syyskuusta lähtien.

Toto65-2: Etelän pelatuin hevonen Adrienne's Ami ei antanut vastustajilleen pienintäkään mahdollisuutta. Kaarteessa johtoon edennyt suursuosikki veti tasaisen kovaa vauhtia varmaan voittoon ajalla 15,1a/2100 metriä.

Tapio Perttunen ajoi Timo Toiviaisen valmentamaa 6-vuotiasta Adrienne's Amia, joka on onnistunut viime aikoina toistuvasti. Se on kilpaillut kuukauden sisään neljä kertaa ja voittanut niistä kolme.

Viimeisen takasuoran alussa kaukaa kärjestä kolmannesta ulkoa hyökännyt Ranch Pronto kiri tasaisen vahvasti perille ja nousi toiseksi.

Sen edeltä toisesta ulkoa toiselle radalle ilman vetoapua kiertänyt Gossip's Hero pinnisti kolmanneksi ennen sisältä aika sujuvasti tullutta Wind Of Victorya. Kärkihevosta pitkään seurannut Confidence Man taipui lopussa peitsin kautta laukalle. Rebel Royal väsyi toiselta radalta ilman vetoapua.

Toto65-3: Oulun pitkän matkan kisassa nähtiin jättiyllätys, kun vähiten pelattujen joukkoon lukeutunut Stonecapes Pro jyräsi vaisumman jakson jälkeen kärkeen.

Voitto ei tullut vahingossa, sillä Jukka-Pekka Niskanen kierrätti Stonecapes Pron jo toisen kaarteen jälkeen parijonosta kuolemanpaikalle. Vauhti kiihtyi samassa, mutta Stonecapes Pro kesti sen hienosti. Se painui loppukaarteessa keulaan ja piti varmasti ajalla 18,8/3160 metriä.

Jarkko Ristimäen valmennuksessa aiemmin kilpaillut 7-vuotias Stonecapes Pro siirtyi muutama viikko sitten omistajanvaihdoksen myötä pohjoiseen Nina Mustoselle. Startti oli häneltä toinen.

"Aivan mahtavaa. Bodenissa yhden startin ja yhdet hiittiravit on meidän käsistä juossut", Nina Mustonen riemuitsi.

Jukka-Pekka Niskanen otti tuntumaa hiittiraveissa: "Ei sen kummoisempia tietoja ollut, mutta siinä meni vauhti niin hiljaiseksi, ja kun kuolaimia vaihdettiin vähän kevyemmiksi ja tämä kuumeni vähän lähdönuusintaan eikä oikein rauhoittunut parijonoon, niin annoin mennä sitten", Niskanen valotti rohkeaa taktiikkaa.

Lähtösuoran laukassa hännille jäänyt Enter Mayweather liittyi viimeisellä kierroksella kolmannen radan letkaan, kiri maalisuoran selvästi parasta vauhtia ja ehti vielä voittajan tuntumaan toiseksi.

Melko tasaisesti pelatun lähdön suosikki Charmike sai onnistuneen juoksun kärjen takana ja päätöskierroksella toisessa ulkona, mutta jäi kolmanneksi.

Enter Mayweather tuli takaa lujaa, mutta muiden parijonosta ulkokautta yrittäneiden kirit eivät kantaneet taistoon.

Toto65-4: Kaarteen kolmatta rataa kiertänyt selvä suosikki Myrskyri pääsi toisessa kaarteessa etenemään johtopaikalle, jonka piti sitten oikein varmasti.

Henri Bollström ajoi Ari Karttusen 7-vuotiasta ruunaa, jonka kauden neljäs täysosuma tuli 2100 metrillä ajalla 27,4a.

"Vähän pitkä tuli kiihdytyksestä, mutta hevonen tuntui koko päivän jättihyvältä. En ole ennen uskaltanut avata korvia, mutta nyt avasin. Hevonen vastasi siihen hyvin ja voitti vielä suht helposti", Henri Bollström suitsutti.

Ensimmäisellä takasuoralla Mopoheikiltä kärkipaikan riistänyt Melkeri päästi pian Myrskyrin eteensä. Se nousi loppukaarteessa toiselle radalle, ei pysynyt kuitenkaan suosikin mukana ja seuraili toiseksi.

Loppukaarteen alussa kolmannesta ulkoa hyökännyt Varoitus eteni kaarteen aikana vauhdikkaasti kärjen tuntumaan. Se ei jaksanut pitää samaa vauhtia enää suoralla, mutta pinnisti kolmanneksi ennen vapaasti tullutta Mopoheikkiä.

Toisen kaarteen jälkeen kuolemanpaikalle kiertänyt Piirron Tuisku taipui loppukaarteessa.

Toto65-5: Äimärautiolla jysähti toinenkin totopommi, kun Make Me Rich kiersi toivottoman tuntuisista asemista ykköseksi.

Neljännestä ulkoa viimeisellä takasuoralla selkään kolmannelle radalle noussut Make Me Rich iski loppukaarteen alkupuolella vielä ulommas vapaalle radalle, kiri vahvasti perille ja tavoitti kärkiparin vähän ennen maalia.

Useamman vuoden Suomessa kilpaillut 8-vuotias ruotsalaistamma siirtyi joulukuussa Mika Jauholan valmennukseen ja saavutti nyt ensimmäisen voittonsa täällä. Se tuli kahdeksanneksi pelatuimpana ajalla 17,4a/2120 metriä.

"Hevonen hävisi torstaina Bodenissa pari senttiä voiton, ja kyllä se nyt on löytänyt itsensä", Mika Jauhola iloitsi. "Luotto oli kohdillaan, kun lähdin kotoa yhdellä hevosella illan viimeiseen lähtöön."

Alusta asti johtanut Holy Victory Koks ei jaksanut puristaa ihan täysillä perille ja putosi viime hetkillä toiseksi. Pääosin toista rataa ilman vetoapua taivaltanut Massives Mistress kamppaili tuntumassa kolmanneksi.

Sisällä neljäntenä seuraillut Fancy Creek hakeutui viimeisellä takasuoralla hieman pakittamalla Make Me Richin perään. Se kiri ulompia ratoja myös vahvasti, muttei ihan ehtinyt totoon. Suosikiksi luotettu Ginger Halm oli vaisu toisesta ulkoa.

Toto65-6: Sen verran yllättävä voittaja saatiin myös päätöskohteeseen, ettei täysosumia löytynyt tällä kertaa lainkaan. Ensi maanantain kierroksella on ylimääräinen 50 000 euron jackpot, ja tältä kerralta jakamatta jäänyt lähes 59 000 euron potti siirtyy kahden viikon päähän Joensuun ja Forssan kesken jaetulle kierrokselle.

Kärjen takana nappijuoksun saanut Master As pääsi vapaille juuri sopivasti loppusuoran alussa ja spurttasi voittoon ajalla 16,7a/2100 metriä. Arto Laaksonen ajoi Marika Jurvasen 12-vuotiasta saksalaisruunaa, joka oli neljänneksi pelatuin.

"Ihan oli tuttua Master Asia. Toisen selästä tuli, kun kiriväylät aukesi, niin hienosti tuli kyllä", Marika Jurvanen iloitsi.

Toisen kaarteen lopulla neljännestä parista tien päälle lähtenyt suosikki Shining Armor eteni vajaat 900 metriä ennen maalia kuolemanpaikalle. Se hankki otteen johtaneesta Amazing Tycoonista ja tuli hyvin, muttei pystynyt vastaamaan Master Asin iskuun.

Neljännestä sisältä lopulta voittajan kannoilla vapaille päässyt Scotland Yard työntyi kolmanneksi.