Jalmari Svart sanoo, että suurin kehitys Vitterissä on tapahtunut sen pään sisällä.
Jalmari Svart sanoo, että suurin kehitys Vitterissä on tapahtunut sen pään sisällä. Kuva: Hanna Laakso
Uutiset

Vitter on valmis taistelemaan Pohjolan kuninkuudesta

Hanna Laakso

Jalmari Svart pettyi hieman, kun ulkomaisia Nordic King -osanottajia ei löytynyt lähtölistalta niin montaa kuin etukäteen odotettiin. Finaalista tulee valmentajan mukaan jännittävä joka tapauksessa.

SE-ori Vitter on asunut reilun vuoden Annamari Sipilän tilalla Sahalahdessa. Svartin mukaan on tärkeää, että oriilla on säännöllinen päivärytmi, ja Sipilä pitää huolta siitä, että sen läheisissä karsinoissa asuu ainoastaan sellaisia hevosia, jotka se lähelleen hyväksyy.

"Kaikista varsoista se tykkää, mutta jos on joku kiukutteleva, seiniä potkiva tamma vastapäätä, niin sellaiseen sillä menee helposti hermo", hevoskasvattaja Sipilä kertoo.

Vitter on miehistynyt vuodessa valtavasti. Svart kertoo usein vertaavansa hevosia ihmisiin.

"Jos Vitter olisi ihminen, se olisi luultavasti aika kova jätkä", Svart toteaa.

Nordic Kingiin taustajoukot suhtautuvat innolla ja kunnianhimoisesti. Svart sanoo, että Vitterillä on mahdollisuudet päihittää jopa Ruotsin ihmehevonen, Gunnar Melanderin valmentama Månprinsen A.M.

Jokivarren Kunkkua Svart arvostaa kanssakilpailijana valtavasti.

”Jokivarren Kunkku on yksi parhaista suomenhevosista koskaan. Nämä kaksi matsia, joissa Vitter on sen nyt voittanut, ne vain ovat olleet Vitterin päiviä. Voihan olla, että loppuvuoden lähdöt menevät Kunkun nimiin. Nyt on myös paljon todella kovia nousukkaita, jotka toivottavasti tulevat Vitterin ja Jokivarren Kunkun kanssa samalle tasolle", Svart sanoo.

Vitterin viime startissa Jyväskylässä hevosta kohtasi epäonni, kun sen kieli meni kuolaimen päälle.

"Siinä kävi niin, että Mika Forss ja Vitter myöhästyivät esittelystä, ja Mika oli kääntänyt hieman voimakkaasti kilpailusuuntaan. Siinä tilanteessa kieli oli lipsahtanut väärään paikkaan. Vitter on kova, mutta kuitenkin herkkä hevonen, ja se veti kiitolaukalla autoa päin, mutta onneksi pysähtyi juuri ajoissa."

"Oma moka, kun emme olleet sitoneet kieltä. Me vain jossain vaiheessa aloimme jättää sen tekemättä, kun hevonen ei tuntunut sitä tarvitsevan. Tästä lähtien sidomme sen aina. Se hyväksyy sen kyllä, ja parempi niin", Svart kertoo.

Nordic Kingin jälkeiset suunnitelmat ovat Svartin mukaan jo selvillä.

"Jos Härmässä menee kaikki hyvin, niin ajetaan ensin suomenhevosten Suur-Hollolassa, sitten Mikkelissä. Kyllä me kuninkuuskilpailuun tähtäämme, mutta korostan, että jos hevonen näyttää väsymisen merkkejä, muutamme heti suunnitelmia."

Lisää Vitterin kuulumisia Hevosurheilussa keskiviikkona 22. kesäkuuta.