Jiyeong Kim, fyysikko, miettii miten kuolaimet toimivat.
Jiyeong Kim, fyysikko, miettii miten kuolaimet toimivat. Kuva: Miia Lahtinen
Ratsastusuutiset

Nivelkuolainten pähkinänsärkijäefekti ja muita Hevosurheilun perjantaijuttuja

Leena Alerini

Kuolaimet ovat yksinkertaista fysiikkaa, mutta valtaosalle hevosihmisistä se on monimutkaista.

Fysiikan tohtoriopiskelija Tampereen yliopistosta Jiyeong Kim selittää, mitkä asiat kuolaimissa periaatetasolla vaikuttavat.
Nivelkuolainten pähkinänsärkijäefekti saa hänet nauramaan. Hmm!

Viktor Daem Belgiasta. Tunnetko? Vajaan vuoden ajan Daem on keskittynyt oman liiketoimintansa pyörittämiseen yhdessä suomalaisen esteratsastajan Rebecca Lindebladin kanssa Belgian Lummenissa. Jutun luettuasi tunnet heidät molemmat.

Entä sitten tämä. Jos tämä juttu olisi nettijuttu, siihen liitettäisiin hakusanoja, kuten uusi tapa, keveys, biomekaniikka, ontuminen. Ja tiede. Miten saada hevonen liikkumaan oikein ja kestämään on asia, jota on pohdittu niin kauan, kun ratsastusta on ollut olemassa. Siitä on myös kirjoitettu kauan. 1800-luvulla kirjoitetuissa teksteissä kaikki tarvittava löytyy, on oikein kerrottu, mutta mukana on myös sellaista, mikä ei ole kestänyt ajan hammasta. Miten tietää, mihin uskoa? Maria Pasaselle, Mia Kainulaiselle, Maria Fraser-Baggströmille, Nan Ekblomille ja Taija-Tuulia Tammelinille tämä asia on niin tärkeä, että sille on raivattava aika täyteen lastatusta kalenterista. Laura Laakso ja Eeva Paukku kuuluvat ydinporukkaan myös.

SRL:ssä huokaistaan syvään, helpotuksesta.  Seurat ovat painaneet niska limassa jäsenhankintaa ja jäsenmäärän laskutahti on kuin onkin ainakin hidastumassa.

Viikonloppuna on edessä pienet ja ytimekkäät kansainväliset koulukisat. Millä mallilla on Stella Hagelstamin New Hill Julitrea näin EM:ienkin alla? Entä ensikertalainen Ville Vaurio, joka tulee d'Artagnanillaan niin kylmiltään, että paljastaa olevansa "sopivan ahdistuksen vallassa".  Ja kun mukana on vielä Anna von Wendtkin, ja yllätysten hevonen Denzel,  suomalaiset pystynevät kyllä pistämään kampoihin kaikkiaan kahdeksalle ulkomaalaiselle.

Hevosurheilun perjantailehden tilaus on helpommillaan ja edullisimmillaan tämä 35 euron kestotilaus vuodessa. Se sisältää lukuoikeuden perjantailehtiin, joissa aina 8 – 12 sivua ratsastusasiaa ja lehden muu runsas tarjonta,  sekä maanantaisin digitaalisena ilmestyvän Ratsastusplussan, jossa raportit viikonlopun tapahtumista.  Jos sinulle tulee jo paperilehti, digilehti on sinulle ilmainen!  Kirjautumiseen tarvitset asiakasnumerosi sekä postinumerosi.

Mukavia lukuhetkiä.