Turve on suosittu kuvike hevostiloilla.
Turve on suosittu kuvike hevostiloilla.Kuva: Henna Siponen

Lukijan kynä: Väärille huhuille stoppi – "Tavoitteena on nostaa kuiviketurvetta enemmän kuin koskaan"

Kirjoittaja muistuttaa, että kuivikkeita käyttävien eläintilojen taloudellinen ahdinko on Suomessa riittävän haastava ilman markkinoilla vellovia vääriä huhuja.

Kuivikkeita käyttävien eläintilojen taloudellinen ahdinko on Suomessa riittävän haastava ilman markkinoilla vellovia vääriä huhuja. ”Markkinatietojen” mukaan kuiviketurpeen tuotanto on loppunut tai loppuu hyvin pian, koska tuotantopinta-alat loppuvat parissa vuodessa, uusien lupien myöntäminen on lopetettu ja Neova myy vähätkin kuiviketurpeensa joko energiantuotantoon tai kasvualustoiksi Keski-Eurooppaan.

Onneksi mikään näistä väittämistä ei pidä Neovan osalta paikkaansa. Tuotantokausi on alkanut säiden ansiosta hyvin ja Neovan tavoitteena on nostaa kuiviketurvetta enemmän kuin koskaan. Tämä on hyvä uutinen yli puolelle Suomen eläintiloista eli tiloille, jotka käyttävät kuivikkeena joko kokonaan tai osittain turvetta.

Neova ei ole koskaan ilmoittanut, että se lopettaisi kasvu- ja kuiviketurpeen tuotantoa Suomessa. Ilmoitimme marraskuussa 2021, että lopetamme energiajyrsinturpeen tuotannon. Tuo päätös peruttiin maaliskuussa 2021, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaa muutti koko energiakentän polttoainetilanteen. Nyt tuotamme asiakkaille energiajyrsinturvetta ennakkotilauksia vastaan ja olemme tuottaneet energiaturvetta myös huoltovarmuusvarastoihin.

On totta, että uusien kuiviketurpeen lupien saanti on ollut nihkeää viimevuosina, mutta uskomme toki, että nykyisen hallituksen hallitusohjelmakirjaus siitä, että kuiviketurpeen saatavuus on Suomen elintarviketuotannolle strategisesti tärkeää muuttuu myös uusiksi tuotantoluviksi. Vain tämä todella turvaa kotimaisen maidon ja lihan saatavuuden jatkossakin.

Haemme uusia lupia ja tuotamme kuiviketurvetta vanhoilta alueilta sekä sellaisilta energiaturvetuotannosta vapautuneilta tuotantokentiltä, joiden laatu soveltuu esimerkiksi sekoitettuna kuivikkeeksi. Tänä vuonna ja jatkossakin Neova myy kuiviketurvetta sitä tarvitseville asiakkaille sekä pakattuna että irtotavarana.

Ari Huunonen

Myyntijohtaja, Neova

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi