Härmän Powerparkin raviradan järjestelyt ja olosuhteet saavat usein kiitosta.
Härmän Powerparkin raviradan järjestelyt ja olosuhteet saavat usein kiitosta.Kuva: Anu Leppänen

Näkökulma: Kuninkuusravien järjestämisen kriteerit julkisiksi

Jotta Kuninkuusravien hakuprosessi täyttäisi Suomen Hippoksen strategiassa esiin tuodut määreet avoimuudesta, vastuullisuudesta, tasa-arvoisuudesta ja reilusta pelistä, on hakukriteerit ja hakijoiden pisteytysjärjestelmä tuotava julkisuuteen, kirjoittaa Pertti Immonen.

Tulevana viikonvaihteena suomalaisen raviurheilun kärkituote Kuninkuusravit järjestetään Kouvolassa. Seuraavina vuosina vuorossa ovat Jyväskylä ja Oulu. Vuosien 2026–2028 järjestämisoikeudet tulevat ratkaistaviksi vielä tämän vuoden aikana, joten seuraava hakuprosessi on taas nopeasti käsillä.

Raviradan, joka haluaa hakea Kuninkuusraveja, on tehtävä hakemus Suomen Hippokselle. Suomen Hippoksen strategiassa painotetaan erityisesti avoimuutta ja päätöksenteon läpinäkyvyyttä, mutta Kuninkuusravien hakuprosessissa ei ole kuitenkaan määritelty kriteereitä, joilla hakijakandidaatteja arvioidaan ja pisteytetään. Päätös tehdään lopulta valtuuskunnassa, jossa eri intressit ohjaavat päätöksentekoa, milloin mihinkin suuntaan.

Jotta Kuninkuusravien hakuprosessi täyttäisi Suomen Hippoksen strategiassa esiin tuodut määreet avoimuudesta, vastuullisuudesta, tasa-arvoisuudesta ja reilusta pelistä, on hakukriteerit ja hakijoiden pisteytysjärjestelmä tuotava julkisuuteen. Nyt näin ei ole, kuten alan toimijat tietävät.

Päätös tehdään lopulta valtuuskunnassa, jossa eri intressit ohjaavat päätöksentekoa, milloin mihinkin suuntaan.

Powerparkin raviradalle on haettu Kuninkuusraveja kahdesti aiemmin, vuonna 2016 hakijana oli Härmän Ravirata ja vuonna 2020 haku tehtiin yhdessä Kaustisen kanssa. Lopputuloksen kaikki tiedämme, mutta hylkäämisperusteet ovat jääneet vähintäänkin epäselviksi ja epämääräisiksi. Julkisilla kriteereillä pystyttäisiin selkeästi perustelemaan miksi jokin rata täyttää tai ei täytä järjestämisen vaatimuksia.

Mielestämme Powerparkin ravirata, jos mikä, täyttää vaatimukset Kuninkuusravien järjestämiselle kaikilla mittareilla, vaikka näitä mittareita ei ole missään julkaistukaan. Powerparkin ravirata sijaitsee Alahärmässä Kauhavalla, jossa on ainoana paikkakuntana maassamme kolme totoraveja vuosittain järjestävää ravirataa eli Powerparkin lisäksi Härmän ja Kauhavan raviradat, ja alueella on vahva ja hyvinvoiva raviurheilu perinteineen.

Kilpailijat ja hevosten taustavoimat kehuvat, miten hienosti hevosten ja niiden taustajoukkojen hyvinvointi on huomioitu Powerparkin tallialueella. Myös kavioura on aina huippukunnossa ja toimihenkilöt ovat osaavia ja ystävällisiä. Kuninkuusravit ovat kilpailijoille erittäin kova koitos, joten näiden seikkojen huomioiminen on erittäin tärkeää.

Yleisölle on tarjolla nykyaikaiset ja monipuoliset palvelut jokaisena ravipäivänä. Radanhoitokalusto ja äänentoisto ovat uusinta tekniikkaa, kuten muukin kalusto. Tapahtumissa voidaan käyttää osaavaa markkinointia ja viestintää, joka on toiminnassa ympäri vuoden. Järjestämisorganisaatiossa on osaamista ja kokemusta niin kotimaisista kuin kansainvälisistäkin suurtapahtumista. Meillä on kaikki valmiina, eikä Kuninkuusravien järjestämiseen tarvita Hippoksen tai muiden tahojen investointitukia, joten ne säästyvät seuraaville järjestämistahoille.

Pekka Lillbacka
Pekka LillbackaKuva: Anu Leppanen

Pekka Lillbackan panos suomalaisen hevostalouden ja raviurheilun eteen on mittaamattoman arvokasta. Hänen intohimonsa oli rakentaa ravirata alueelle ja sen hän myös toteutti omalla työllään ja omilla varoillaan ilman, että mittavaan hankkeeseen olisi tarvittu Hippoksen tai yhteiskunnan varoja. Kokonaiskustannus nykyaikaisen raviradan rakentamiseen tyhjästä liikkuu yli kymmenessä miljoonassa eurossa.

Taloudellisesti Lillbackan panos on lisäksi vuosittain 100 000 – 120 000 euroa Powerparkin radan palkintoihin ja tämän lisäksi radan ja koko ravirata-alueen kunnossapitoon ja edelleen kehittämiseen laitetaan vuosi toisensa jälkeen kymmeniä tuhansia euroja. Tähän ei maassamme muualla pystytä. Nyt olisi korkea aika antaa tälle työlle arvostus ja palkinto, joka olisi Kuninkuusravien järjestämisoikeus Powerparkin raviradalle.

Vastataksemme yleisön, kilpailijoiden ja heidän taustajoukkojen, median ja sidosryhmiemme vaateisiin ja toiveisiin, koemme velvollisuudeksemme hakea Kuninkuusravien järjestämisoikeutta seuraavassa haussa, jolloin päätetään Kuninkuusravien järjestäjät vuosille 2026–2028.

Meillä on tahtotila, osaaminen, resurssit ja puitteet järjestää nykyaikaiset, ja samalla myös perinteitä kunnioittavat Kuninkuusravit Powerparkin raviradalla Härmässä.

Härmän Ravirata Oy:n ja Powerparkin raviradan puolesta

Pertti Immonen

Härmän Ravirata Oy:n varapuheenjohtaja

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi