Näkökulma: Totouta unelmasi

Näkökulma: Totouta unelmasi

"Mitä uusi aika tuo mukanaan raviurheilulle, ja missä leirissä ravipelit ovat uudessa systeemissä?" Hippoksen entinen puheenjohtaja Kari Eriksson pohtii.

”Totouta unelmasi” oli Veikkauksen taannoisen hyvän tv-mainoksen tunnuslause. Mainoksessa oli mukana kauniita hevosia, raviurheiluun liittyvää tunnetta ja tietenkin voittajan riemua. Asioita, joita hyvästä mainoksesta pitäisikin löytyä.

Minua mainos kosketti. Asiasta innostuneena olin yhteydessä Veikkauksen ravipelejä tuolloin johtaneeseen Suomen Hippoksen myöhempään toimitusjohtajaan Sami Kauhaseen. Sami kiitti kommentista, mutta kiitoksessa oli surumielinen sävy. Samistakin kyseessä oli hieno mainos, ja se olisi tuonut kovasti reklaamia raviurheilulle, mutta kun mainosta ei enää saanut esittää.  Sehän olisi saattanut innostaa ihmisiä pelaamaan ravipelejä ja käymään raveissa.

Omaan työhöni liittyy matkustaminen. Kokemukseni pohjalta voin kertoa, että erilaiset peliautomaatit ovat hyvin suosittuja ympäri Suomen. Kauppa- tai huoltamoreissun yhteydessä vietetty lyhyt pelihetki on tarjonnut tavalliselle kansalle mahdollisuuden pieneen jännitykseen. Alkaako ”yksikätinen kolisemaan” , vai jääkö muutaman euron panostukseni nyt ilman tulosta? Näin moni mummo ja arkipelaaja on mielessään pohtinut.

Edesmennyt hallitus kantoi huolta peliasioista. Ikävä kyllä, muutama äänekäs, asioita ymmärtämätön päättäjä sai aikaan suuren muutoksen. Kaikenlainen pelaaminen oli väärin ja pahasta. Syrjäseutujen mummoja, ammattipelaajia ja yleensä kaikkia tuli holhota ja estää pelaamasta. Myös media yhtyi parjauskampanjaan. Valtalehti Helsingin Sanomat käytti Veikkauksen tuotosta jopa nimitystä ”verirahat”. Puolueet ja niiden edustajat, jotka olivat olleet aiemmin pelimonopolia rakentamassa, olivat nyt hiljaa. Veikkauksella ei ollut ystäviä eikä puolustajia.

Samaan aikaan, kun Veikkausta moukaroitiin, ulkomaiset peliyhtiöt valtasivat pelimarkkinaa. Moraalin vartijat eivät ehkä tätä huomanneet tai ymmärrys ei ulottunut Suomen rajojen ulkopuolelle. Näitä peliyhtiöitä ei voida valvoa, eikä niiden toimintaan voida puuttua. Selvää on tietenkin se, että näiden peliyhtiöiden tuotto käytetään pelkästään yhtiöiden ja niitä omistavien tahojen hyväksi.

Politiikkojen kannat muuttuvat nopeasti. Aiemmat pelimonopolin kannattajat ja ylipäätään asioista päättävät ovat tänä päivänä yksimielisiä siitä, että pelimonopoli on aikansa elänyt. Mitä uusi aika tuo mukanaan raviurheilulle, ja missä leirissä ravipelit ovat uudessa systeemissä?

Hippoksen viime vuonna tekemän peliselvityksen perusteella vaihtoehtoja on monia. Toivon mukaan pärjäämme paremmin kuin viimeisimmässä, suhteellisen tuoreessa uudistuksessa. Tuolloinhan oma peliyhtiömme sosialisoitiin ja hevostalous siirrettiin valtiojohtoiseen sääntelytalouteen. Tulokset muutoksesta näkyvät  raviratojen ahdinkona ja laskevina kilpailevien ravihevosten-  ja hevosharrastajien määrinä.  Korjauslääkkeenä huonolle kehitykselle tarjotaan ravien vähentämistä.  Eli kiinnostusta alaa kohtaan yritetään lisätä vähentämällä lajin harjoittamismahdollisuuksia ja ravitarjontaa?

Raviurheilu ja ravipelit kuuluvat yhteen. Kysymys on kohtalon yhteydestä. Raviratojen tuoton tulee koostua, kuten ennen pelimonopolia, 1)  pelistä, 2)  yhteistyökumppanituotoista sekä 3) raveihin liittyvästä asiakasmyynnistä.  Sirkustempuilla tai tukiaisilla ei luoda kestävää raviurheilua.

Toivon mukaan tuleva peliuudistus onnistuu raviurheilun kannalta edellistä paremmin. Totouta unelmasi, toteuta hyvä kotimainen raviurheilu, se on meidän kaikkien ravi-ihmisten toive.

Kari Eriksson
Suomen Hippoksen valtuuskunnan jäsen

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi