Pääkirjoitus: Vahinko ehti tapahtua

Pääkirjoitus: Vahinko ehti tapahtua

"Kansan mieliin jäi elämään harhakuva vanhusten ja nuorten kustannuksella ylläpidettävästä raviurheilusta."

Hevosala joutui kehysriihen alla hämmentävän mustamaalauksen kohteeksi. Ylen julkaisemassa uutisessa Elinkeinoelämän Tutkimuslaitoksen Etlan tutkimusjohtaja Heli Koski paheksui raviurheilun ja raviratojen saamia ”yritystukia” ja kysyi, pitäisikö kyseiset noin 40 miljoonaa euroa vuodessa laittaa mieluummin vanhustenhuoltoon, nuorisotyöhön tai koulutukseen.

Suomen Hippos kiirehti oikomaan, ettei kyse ole yritystuista vaan EU-komission hyväksymästä valtiontuesta, joka vain raportoidaan yritystukijärjestelmään. Kaiken lisäksi ala tuottaa rahoituksensa valtion budjettiin itse hevospelien tuottoina, joita kertyi viime vuonna noin 60 miljoonaa. Hevosalan koko arvon yhteiskunnalle ulkopuolinen konsulttiyhtiö Gaia Consulting arvioi vaikuttavuusanalyysissään sadoiksi miljooniksi euroiksi vuodessa.

Vahinko oli kuitenkin ehtinyt jo tapahtua Kosken lausuntojen edettyä Ylen pääuutisiin asti. Oikaisu tehtiin vain alkuperäiseen verkkouutiseen, ja kansan mieliin jäi elämään harhakuva vanhusten ja nuorten kustannuksella ylläpidettävästä raviurheilusta.

Yritystukijärjestelmään raportoitavien valtiontukien sekoittuminen varsinaisiin yritystukiin olisi inhimillistä, ellei se olisi tapahtunut Heli Koskella jo toisen kerran lyhyen ajan sisään. Vuottakaan ei ehtinyt kulua siitä, kun hänen samansisältöisiä lausuntojaan oiottiin Taloussanomien uutisesta.

Myöskään Ylen luotettavuudesta ja faktantarkistuksen tasosta viime viikon uutisointi ei antanut kovin hyvää kuvaa. Hevosopistoa koskeneiden kohuohjelmien ja -uutisten jatkona uudessa, nyt suoranaisen virheellisessä ja oikaistavaksi päätyneessä uutisessa joku saattaisi nähdä ajojahdinkin piirteitä.

Alkuviikosta käydyssä budjettiriihessä etsittiin tiheällä kammalla säästökohteita tulevalle budjettikaudelle. Kansanedustuslaitoksessa toivottavasti erotetaan faktat ja ”fake news” ja hevosalalle peliyhtiöiden yhdistymisessä ja viimeksi hallitusohjelmassa annetuista lupauksista pidetään tiukasti kiinni.

Olisi hullua tappaa lypsävä hevonen.

Pääkirjoitus: Vahinko ehti tapahtua
Yle päivitti uutistaan raviurheilun ”yritystuista” – ”Vahinko oli tietysti jo tapahtunut”
Pääkirjoitus: Vahinko ehti tapahtua
Hevosalan valtiontukia arvostellut tutkimusjohtaja avaa kantojaan – "Ei ole taloustieteellistä perustetta"
Pääkirjoitus: Vahinko ehti tapahtua
Hevostalouden tuet taas Etlan hampaissa – näin Hippos vastaa

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi