Pitopaikkailmoituksen voi taas tehdä verkossa. Kuvakaappaus sovelluksen etusivulta.
Pitopaikkailmoituksen voi taas tehdä verkossa. Kuvakaappaus sovelluksen etusivulta.

Sähköinen pitopaikkarekisteri auki

Ilmoituksen hevosten pitopaikasta voi nyt tehdä verkossa.

Ruokavirasto on avannut eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin sähköisen asiointipalvelun elokuun lopulla. Alun perin sähköinen ilmoituspalvelu aukesi vuonna 2019, mutta jouduttiin sulkemaan tietosisällössä ja käytettävyydessä ilmenneiden ongelmien takia saman vuoden aikana.

”Sen jälkeen asiointisovelluksen käytettävyyttä on parannettu ja nyt saatiin työ viimein päätökseen ja sovellus käyttöön”, ylitarkastaja Iina Valkeisenmäki Ruokavirastolta iloitsee.

Asiointipalvelun avulla toimijat pystyvät itse tekemään ilmoitukset eläinten pitopaikoista, eläintenpidosta sekä haaskapaikoista.

Ajantasaiset tiedot eläinten pidosta ja pitopaikoista ovat välttämättömiä esimerkiksi eläintaudin puhjetessa. Pitopaikat tulee rekisteröidä, vaikka eläimiä pidettäisiin harraste-eläiminä tai lyhytaikaisesti. Hevosten kohdalla se tarkoittaa, että pitopaikka on ilmoitettava rekisteriin, vaikka siellä olisi vain yksi hevonen. Sovellus helpottaa myös laajamittaisen hevostenpidon ilmoittamista.

”Aiemmin eläinsuojelulain mukainen ilmoituksenvarainen hevosten pito, eli käytännössä yli kuuden täysikasvuisen hevosen pitäminen on pitänyt ilmoittaa paperilomakkeella aluehallintovirastoon, mutta nyt myös laajamittaisen hevostenpidon ilmoituksen voi tehdä saman asiointipalvelun kautta”, Valkeisenmäki kertoo.

Ammattimaisen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvan hevosten pidon osalta vaadittavat lisätiedot esimerkiksi eläinten hoidon järjestämisestä ja hoidosta vastaavan henkilön pätevyydestä voi ilmoittaa asiointisovelluksessa joko erillisessä tekstikentässä tai liitteenä.

Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisterin asiointipalveluun kirjaudutaan tunnistautumalla suomi.fi-palvelun avulla esimerkiksi pankkitunnuksilla. Mikäli pitopaikkatunnusta ei vielä ole, saa sen järjestelmän kautta ja eläintenpitoilmoituksen pystyy tekemään samalla kertaa.

Pitopaikat ja eläintenpitotoiminta voidaan ilmoittaa henkilötunnuksella, y-tunnuksella tai maatilatunnuksella. Pitopaikka voidaan rekisteröidä omaksi, tai eläimiä voidaan pitää toisen toimijan rekisteröimässä pitopaikassa. Sähköisen asioinnin kautta voi myös tarkastella ja päivittää aiemmin ilmoitettuja tietoja.

Ennen asiointipalvelun avaamista toimijat ovat tehneet eläinten pitoon ja pitopaikkoihin liittyvät toimintailmoituksensa lomakkeella kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle tai eläinsuojelulain mukaisen ilmoituksen varaisen toiminnan kyseessä ollessa aluehallintovirastoon.

"Hevosten pitopaikkoja on rekisteriin tallennettu noin 8900. Hevosten pitäjiä on rekisteröitynyt noin 9400, joista noin 2700 on tehnyt eläinsuojelulain mukaisen ammattimaisen tai muutoin laajassa mitassa tapahtuvan hevosten pidon ilmoituksen", Valkeisenmäki sanoo.

Halutessaan ilmoitukset voi jatkossakin tehdä lomakkeella viranomaisille. Samat viranomaiset myös neuvovat ja ohjaavat ilmoitusten tallentamisessa.

Sovellukseen kirjaudutaan osoitteessa epr.ruokavirasto.fi.

Lisätietoa eläintenpidosta Ruokaviraston sivuilta.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi