Teivon ravikoulu saa tukea, jonka turvin se tarjoaa ilmaisen harrastuksen lapsille: "Olen kehottanut kaikkia ravikouluja hakemaan tähän mukaan"
Teivon Ravikoulun toiminnasta vastaava Viena Kauppi vastaa puhelimeen talikko kädessä. “Tänne kuuluu hyvää, ajotunti päättyi juuri ja nyt on iltatallin aika."
Teivon Ravikoulu käynnisti toimintansa vuonna 2021 ja nyt siellä käy noin 120 asiakasta viikossa.
“Suurin osa asiakkaista on lapsia, koska meillä on paljon erilaista kerhotoimintaa ja olemme mukana harrastamisen Suomen mallissa,” Kauppi kertoo.
Teivon Ravikoulu
Perustettu vuonna 2021
Asiakkaita on viikoittain noin 120
Ravikoulu on ollut aktiivinen muun muassa Harrastamisen Suomen mallissa sekä hevosavusteisessa toiminnassa
Harrastamisen Suomen malli
Harrastamisen Suomen malli on Opetus- ja kulttuuriministeriön toimintamuoto
Tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä
Lukuvuonna 2023–2024 malli on 262 kunnassa ja mukana on yli 2000 koulua, harrastusryhmiä järjestetään noin 11 000
Lisätietoa: https://harrastamisensuomenmalli.fi
Harrastamisen Suomen malli on Opetus- ja kulttuuriministeriön toimintamuoto, jonka tarkoituksena on tarjota kaikille lapsille vähintään yksi maksuton harrastus. Toiminnan toteuttavat kunnat, ja ne voivat hakea ministeriöltä avustusta harrastusten järjestämiseen.
“Meille vinkattiin siitä, kun ravikoulua oltiin perustamassa. Ensimmäisessä vaiheessa mukana oli Ylöjärvi, sitten mukaan tuli vielä Pirkkala ja Tampere. Olemme hakeneet myös Hämeenkyröä ja Nokiaa, katsotaan miten niiden kanssa käy. Nämä ryhmät ovat aina täynnä, se kertoo, että tämä harrastus kiinnostaa. Tämä malli on ollut ravikoululle iso tekijä myös taloudellisesti, varsinkin silloin alkuvaiheessa, kun oli varma tulo, joka tuli joka kuukausi”, Kauppi muistuttaa.
“Hevosalalla on hyvät perustelut tälle mallille, sillä harrastus ei ole muuten kovin halpa perheille toteuttaa. Olen ihmetellyt, miksi harrastamisen Suomen malli ei ole enempää käytössä hevospiireissä.”
Hakuaika harrastuksen tarjoajaksi tämän vuoden osalta on päättynyt, mutta Kauppi kannustaa hakemaan jatkossa mukaan: “Olen kehottanut kaikkia ravikouluja hakemaan tähän mukaan. Mallin lisäksi tämä on poikinut meille myös muuta yhteistyötä kaupunkien kanssa.”
Tälle vuodelle Teivossa on laajennettu kurssitarjontaa.
“Meillä on perustoimintojen lisäksi monipuolisesti myös muuta tarjontaa, kuten hieronta- ja kengityskurssi. Teemapäiviä on tulossa, esimerkiksi arjen hevosmiestaidot. Koitetaan tehdä erilaisilla teemoilla kursseja ja tunteja myös niille, joilla on jo kokemusta hevosten kanssa,” Kauppi avaa suunnitelmia. “Ideoimme yhdessä koko porukan kesken uusia juttuja. Syksyllä tehtiin myös iso asiakaskysely, josta nousi uusia teemoja esille. Yritetään olla sellaisia, että uskalletaan koittaa erilaisia juttuja. Vain taivas on rajana ja kuunnellaan asiakkaiden toiveita."
Teivon Ravikoulu on tehnyt yhteistyötä Tampereen Lastenklinikat ry:n kanssa hevosavusteisessa toiminnassa. “Palaute siitä, miten kohtaaminen hevosen kanssa on vaikuttanut lapsipotilaisiin postitiivisesti, on arvokasta. Hevosta pitäisi enemmän käyttää tällaisessa toiminnassa”, Kauppi sanoo.
Ravikoululle uusi tallirakennus
Teivossa puhaltavat uudet tuulet vuoden 2026 jälkeen, sillä Teivon-Mäkkylän osayleiskaavaehdotus näyttäisi toteutuvan. Ehdotuksessa nykyinen tallialue, jossa ravikoulukin sijaitsee, poistuu Teivon käytöstä.
“Mikäli tämä hanke olisi edennyt aikaisemmin, ei ravikoululle välttämättä olisi ollut paikkaa. Nyt sen merkitys on ymmärretty ja ravikoulun käyttöön olisi tulossa uusi tallirakennus. Ravikoulun säilyminen on todella tärkeää”, Kauppi muistuttaa.
Teivon Ravikoulussa ollaan myös aktiivisesti esillä sosiaalisessa mediassa. Somekanavien avulla pääsee tutustumaan ravikoulun päivittäiseen elämään.
“Pyrimme tuomaan somessa esille arkisia asioita, mitä hevosten ja ponien kanssa tehdään. Hevosen hyvinvointi on itselleni erittäin tärkeää ja sitä haluamme tuoda esille myös ravikoulun kanavissa. Ja ylipäätään sitä, millainen eläin hevonen on ja mitä se tekee”, Kauppi kertoo.
Teivon Ravikoulu on panostanut yhteisöllisyyteen: “Meille ovat kaikki tervetulleita. Haluamme, että kaikkien on mukava harrastaa ja tallille on kiva tulla, kiusaamista ei hyväksytä.
Vastuuohjaajamme Nora Rantanen on mahtava, lapset pitävät hänestä ja hän tykkää työskennellä lasten kanssa. Muutenkin jokainen meidän työntekijöistä viihtyy ja he ovat hyviä omassa työssään,” Kauppi kertoo.