Miika Tenhusen valmennettavia ei loppukesästä nähty kilpailuissa.
Miika Tenhusen valmennettavia ei loppukesästä nähty kilpailuissa.Kuva: Jarno Unkuri

Toto65-ennakko: Uuden tulokkaan tuoma tauti piinasi kuukausitolkulla – ”Hevoset alkoivat pysähdellä”

Tuusniemellä F, eli yksityislisenssillä, operoivan Miika Tenhusen tallin asukkeja vaivasi pitkään virustauti. Viheliäs riesa vaikuttaa nyt hellittäneen, ja keskiviikkona Vermossa Tenhusen treenattavia nähdään kolmessa koitoksessa.

Lämminveristen Nousijadivisioonakarsinnassa Tenhusen suojateista tulessa on Espadrillos. Kesällä Ruotsista saapunutta tammaa on suurella todennäköisyydellä ”kiittäminen” tallissa jyllänneestä taudista.

”Se toi taudin tulleessaan talliin St Michel -viikonloppuna. Seuraavana viikonloppuna Joensuun 75-raveissa hevoset alkoivat pysähdellä, että siitä asti tauti on ollut riesana. Nyt kaikki hevoset ovat tähystyksessä ilmenneet terveiksi", Tenhunen huokaisee.

Tenhunen valaisee, miten tauti ilmeni ja miten he selättivät sen.

”Verikokeissa ei näkynyt mitään, mutta tähystyksessä näkyi rakkuloita kurkunpäässä ja henkitorvet punaisina ja tukoksissa. Virustauti oli tosi sitkeä, eikä se meinannut lähteä millään. Lääkitsimme hevosia vaikka sun millä lääkkeillä ja annoimme niiden olla levossa. Lopulta pistimme hevosille herpespiikit. Se nosti kuumeen, ja sitä kautta ne terveyhtyivät.”

Team Twilight omistama Espadrillos debytoi Suomessa toissa viikolla. Se sijoittui Joensuussa hopealle.

”Hevonen aloitti tosi hyvällä esityksellä. Sekä kuski että valmennusporras olimme tosi tyytyväisiä. Yhdet harkkarit oli ajettu ennen sitä, muttei kauhean kovaa. Joensuuhun ei tehty vielä mitään virityksiä. Hevonen tuli täysissä voimissaan maaliin. Maalisuoran alkuun tuli pieni haparointi, mutta sitten kun se sai rytmistä kiinni, tuli se hyvin maaliin.”

Nelivuotiaalle tammalle ei ole luvassa muutoksia Vermoon.

”Nyt kun hevonen sai startin alle, luotto kasvaa entisestään. Mennään tämä startti vielä samoilla varusteilla, ei auota korvia tai muuta. Se on rehti hevonen, ja ajamme vielä muutaman startin sisään ennen kuin alamme viritellä.”

Kylmäveristen Nousijadivisioonakarsinnassa Tenhuselta tositoimissa nähdään osallistujia kaksin kappalein, kun sekä Kungen että Ekin Huli saavat voilokin kylkeensä.

Kungen päätti sairaustaukonsa jo syyskuun lopulla Jokimaalla. Oriin kilpailu pilaantui maalisuoran laukkaan.

”Se rupesi tuijottamaan viereistä kuskia ja herpaantui. Se on sellainen, että voi heittää vaihdetta pois silmästä kesken lähdön ja keskittyä kaikkeen muuhun kuin kilpailemiseen. Siten kävi nyt loppusuoran alussa harmittavasti. Siihen meni totosija, mutten tiedä olisiko se pystynyt vielä voittamaan.”

Valmentaja odottaa suojattinsa otteiden petraantuvan keskiviikkoiltana.

”Jos se menee ravia, pystyy se mielestäni kamppailemaan voitosta. Laiska hevonen meni startista eteenpäin.”

Santtu Raitala ohjastaa Kungenia, ja tallipäällikkö itse hyppää Ekin Hulin kyytiin. Ekin Huli kilpaili lokakuun ensimmäinen päivä Kajaanissa. Se oli suosikkina neljäs.

”Ekin Hulilla oli melkein neljä kuukautta taukoa. Ennen Kajaanin starttia ei oltu ajettu kovaa. Se ei ollut vielä parhaimmillaan, mutta meni startista varmasti eteenpäin. Ekin Hulilla on tärkeintä, että sen jalat pysyvät terveenä. Lähtöpaikka (12) on huono, joten ajetaan tämä lähtö vielä nätisti. Luokkansa puolesta se pystyy näitä lähtöjä voittamaan.”

Tammalähdössä Niko Jokela tekee ensiesiintymisensä Tenhusen treenaaman Goolagong Zetin rattailla. Tamman edellistä kilpailua saa hakea heinäkuun St Michel -raveista asti.

”Goolagong Zetillä on ajettu yksi reippaampi hiitti. Olin hevoseen tyytyväinen, mutta se ei ole varmastikaan vielä parhaimmillaan. Ajetaan nätti startti. Hevonen lähtee reippaasti, joten sillä saa varmaankin ajaa sisäradalta selästä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi