Iisalmen tuomariston puheenjohtaja kommentoi lastaustapausta
Lastatessa käytettiin juoksutuspiiskaa.Kuva: Miia Lahtinen

Iisalmen tuomariston puheenjohtaja kommentoi lastaustapausta

Iisalmen kenttäkilpailuiden tuomariston puheenjohtaja Taru Hämäläinen kertoo, että epäeettisesti tehdyn lastauksen aikana kilpailun toimihenkilöt olivat kilpailualueen eri puolilla ja siksi tapaus jäi näkemättä.

Iisalmen kenttäratsastuskilpailuiden pitkittynyt lastaustapausta ei pystytty havaitsemaan ajoissa, koska kyseessä olivat pienet kisat ja toiminta ulottui laajalle alueelle. Tapauksessa hevosta lastattiin kaksi tuntia, sitä piiskattiin ja se kaatui useita kertoja. Artikkeli tapahtuneesta täällä.

Kilpailuissa ratsastettiin alue- ja seuratason luokkia. Kilpailuihin osallistui kaikkiaan 53 lähtijää, joista osa ratsasti vain maastoesteet lauantaina, ja osa koulun ja esteet lauantaina sekä maastokokeen sunnuntaina. Kilpailualueen kartta on Equipessa täällä.

Epäasiallinen lastaus tapahtui lauantaina. Tuomariston puheenjohtaja Taru Hämäläinen kertoo kuulleensa tapahtuneesta vasta sunnuntaina.

”Tapahtuma tuli minun tietooni sunnuntaina, kun silminnäkijät tulivat kertomaan asiasta ja näyttämään videomateriaalia. Siitä näki heti, että kyse oli vakavasta asiasta”, Hämäläinen kertoo Hevosurheilulle.

Tuomaristo kokoontui asiasta, ja yhteyttä otettiin Ratsastajainliittoon ja kurinpitolautakuntaan. Heidän ohjeidensa mukaisesti kilpailueläinlääkäri teki asiasta rikosilmoituksen ja kurinpitolautakunta otti asian käsittelyynsä.

Hämäläinen toteaa, että lastaustapahtuman aikaan kilpailun stewardi ja hän itse olivat rataestekentällä ja tekninen asiantuntija keskittyi koulukokeeseen.

”Olimme kaikki eri puolilla aluetta, ja lastausalue on hieman syrjemmässä, kolmannessa suunnassa. Se kuuluu kilpailuissa silmälläpidettäviin paikkoihin, ja sielläkin käytiin kilpailun aikana, mutta juuri tuolla hetkellä trailerialueelle ei ollut toimihenkilöitä”, Hämäläinen sanoo.

Koko kilpailualueen jatkuvaan silmälläpitämiseen ei ole mahdollisuuksia nykyisellä toimihenkilömäärällä.

Hämäläinen miettii, että tapahtuman nähneet kanssakilpailijat olivat siinä määrin hämmästyneitä tapauksesta, että eivät osanneet ottaa heti yhteyttä tuomaristoon.

”Tämä oli hyvin poikkeuksellinen tapaus. En ole tällaiseen ikinä törmännyt, ja toivottavasti en tule enää törmäämäänkään”, hän sanoo.

”Uskon ja toivon, että tällaisia ei edes tarvitse estää jatkossa, se oli niin poikkeuksellista. Mutta kaikille voi antaa ohjeeksi, että jos jotain tällaista näkee, kertoo siitä heti tuomaristolle.”

”Mutta ketään muuta tästä ei voi syyttää kuin asianosaisia. He ovat vastuussa omista teoistaan”, hän painottaa.

Poliisi ei ole ollut yhteydessä Hämäläiseen, mutta poliisille on toimitettu samat lausunnot ja videotodisteet kuin kurinpitolautakunnalle.

Rikoskomisario Tiina Borg Itä-Suomen poliisilaitokselta kertoo, että tapauksen esitutkinta on vielä kesken. Asiassa odotetaan vielä eläinlääkärin lausuntoa, mutta esitutkinnan valmistumisessa ei pitäisi mennä enää kauan.

Lisätty tieto poliisitutkinnan tilanteesta 14.12. klo 11.30.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi