Sanna Siekkisen opetusratsun selässä voi keskittyä pelkkään istuntaan.
Sanna Siekkisen opetusratsun selässä voi keskittyä pelkkään istuntaan.Kuva: Miia Lahtinen

Sanna Siekkiselle istunta on liikettä

Ratsastuksenopettaja ja pilatesohjaaja Sanna Siekkinen miettii, että jos hänen jutustaan valitaan se yksi tärkein pointti, se on liike.

Se on isoin intohimoni: että ratsastajan liike olisi samaa kuin hevosen liike”, hän sanoo.

Hän miettii, että mielikuva istunnasta on helposti staattinen ja yksipuolinen. Oikeasti kyse on kuitenkin siitä, että jokaisen ratsastajan pitää löytää itselleen sopiva asento, jossa hän pystyy tuottamaan yhteistä liikettä hevosen kanssa.

”Minä ajattelen, että ensin meillä pitää olla se yhteinen liike hevosen kanssa, ja vasta sen päälle tulee ratsastuksen tekniikka. Minä ajattelen nykyään, että en opeta istuntaa, vaan opetan liikettä”, hän sanoo.

”Jo kasvojen lihaksilla on selvä yhteys lantioon. Jos ratsastaja jännittää silmiään tai puree hammasta, se vaikuttaa lantion liikkuvuuteen”, Siekkinen sanoo ja kertoo ryhmästä, joka ratsasti hänen tallillaan kaksi kertaa viikossa ja teki aina ennen tuntia treenin ohjatusti hänen pilatessalillaan. Toisella kerralla tehtiin liikkuvuutta, toisella hartia ja kasvojumppaa. Siekkisen yllätykseksi ratsastajat ratsastivat paremmin kasvoihin ja hartioihin keskityttyään.

Siekkinen myös kertoo, mitä iloa on ratsastussimulaattorista, ja että kannattaisiko meidän harrastaa sauvakävelyä.

Johanna ja Elisa Vainio.
Johanna ja Elisa Vainio.Kuva: Nina Rönnberg.

Ratsastuksen aloitusjutussa tutustutaan Johanna ja Elisa Vainioon. Johanna on ratsuttaja, joka ei saa ratsastaa ainakaan kahteen kuukauteen, sillä hänen viimeisemmässä putoamisessaan häneltä murtui kolme niskanikamaa, joista yksi meni aivan pirstaleiksi. Silti ratsastaminen on ainoa asia, mitä hän haluaa työkseen tehdä.

”Tiedän kyllä riskit, mutta tämä on syy, miksi elän. Tämä on paras työ mitä voi olla”, hän sanoo.

Ratsuttajan työssä taito lukea hevosta on avainasemassa, Vainio painottaa. Hän puhuu hevosen luontaisen reaktion ymmärtämisestä.

”Kun uusi nuori hevonen tulee meille, pyrin aina ensin selvittämään, millainen on sen luontainen tapa reagoida”, hän selittää. ”Jotkut reagoivat isosti ja jotkut ovat hirveän nopeita, ja niiden ominaisuuksien kanssa on pystyttävä pelaamaan.”

Toisinaan reaktiot yllättävät. Vainio ei kuitenkaan ikinä syytä hevosta, ei viimeisimmästä loukkaantumisestakaan. ”Täytyy hyväksyä, että se on osa tätä. Joskus hevoset vain reagoivat isosti”, hän sanoo.

Vainio kertoo pitävänsä kaikista hevosista ja ajattelee, että kaikelle käytökselle on aina selitys.

Siiri Kyrö ja Kyrö Hot Flow alkukesällä 2021.
Siiri Kyrö ja Kyrö Hot Flow alkukesällä 2021.Kuva: Miia Lahtinen

Uutisissa käymme läpi Laakson kentän tilannetta ja esteratsastuksen uutta kapteeni-systeemiä.

Pienemmissä jutuissa Sanna Backlund kertoo Isabella HX:n rakentamisesta, ja tuore GP-ratsastajamme Siiri Kyrö kertoo muun muassa sen, onko lahjakas Kyrö Hot Flow myös hyvä syömään.

Kolumnissa Pekka Larsen ihmettelee esteratsastuksen kauden sääntöjä.

”Missään tapauksessa en halua näillä ehdotuksilla repiä mitään, vaan rakentaa lajistamme turvallisempaa. Enkä väitä olevani oikeassa, mutta en kyllä usko olevani väärässäkään”, hän lopettaa.

Kantalehden puolella verotusasioita, hammasjuttuja sekä vähän Porin maastoesterataa. Kyllä Hevosurheilu kannattaa tilata nyt!

Täältä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi