Petteri Joki on ajanut Forasteroa syyskauden kärrylähdöissä.
Petteri Joki on ajanut Forasteroa syyskauden kärrylähdöissä.Arkistokuva: Jarno Unkuri

Forastero voiton jälkeen talvitauolle

Rovaniemen torstaikohteiden pankki Forastero voitti varmasti, vaikka ravissa oli sanomista.

Toto5-1: Hitaasti käynnistynyt Forastero ei ravannut täydellisesti, mutta se ei lopulta tahtia haitannut. Toista rataa tasaisesti edennyt suursuosikki sai toisessa kaarteessa selän eteen, kun vauhdikkaassa avauksessa ensimmäisen kaarteen lopussa kärkipaikan Saxoille menettänyt Going Ville käänsi kuolemanpaikalle, mutta Forasteroa ajanut Petteri Joki ei kauaa toisen perässä viihtynyt.

Rohkea ratkaisu osoittautui oivalliseksi, kun Saxoi päästi Forasteron kolmanteen kaarteeseen mentäessä vastuksetta eteensä. Kiristynyt tempo piti sitten huolen siitä, ettei suosikille ilmaantunut enää uhkaajia. Selvä voitto tuli 2100 metrillä ajalla 17,1a.

Voitto oli 9-vuotiaalle Forasterolle neljäs viiteen viime starttiin. Willy Wingston oli perjantain lounasraveissa parempi, mutta muuten Forastero on kukistanut vastustajansa niin kärryt perässä kuin montéssa, jotka osaomistaja ja valmentaja Iida Lantto ajaa itse. Huippukunnosta huolimatta edessä on tauko.

"Nuo hokat ei ole ihan tämän juttu", Iida Lantto perusteli. "Odotellaan nyt sitten kesää seuraavaksi."

Ilta on tähän mennessä ollut Lantolle täydellinen, sillä hän voitti ennen kohteita ajetun nuorten ohjastajien lähdön Kalle Peuran Jaro's Domainella.

Saxoi piti Forasterosta jääneenä varmasti toiseksi, ja Arctic Shot työntyi sen takana täpärästi kolmanneksi. Going Ville antoi vähän periksi.

Toto5-2: Petteri Joki onnistui myös toisella suosikillaan, oman tallin Carro's Giftillä, jonka hän luotsasi 12,5-avauksessa johtoon ensimmäisen takasuoran alussa.

Tempo ei laskenut missään vaiheessa ihan lönköttelyksi, ja Carro's Gift taittoi 2100 metriä kaksi kymmenystä Forasteroa nopeammin lukemiin 16,9a. Se vaadittiinkin, sillä voittomarginaali oli vain hevosenmitta.

"Olin kyllä aika varma, ettei tule tuollaisen aloituksen jälkeen loppuun asti, mutta näköjään on kunnossa", Petteri Joen puolisto Mari Joki huoahti.

Ensimmäisellä takasuoralla parijonosta eteenpäin ajanut X.Factor juuttui kolmannelle radalle, mutta se puursi umpirehellisesti perille saakka, eteni loppukaarteessa toiseksi ja ajoi vielä karkumatkaa yrittäneen suosikin tuntumaan.

Toisessa parissa ulkona matkannut Quartam De Caelo hakeutui viimeisellä takasuoralla X.Factorin taakse kolmannelle radalle, eteni loppukaarteessa sen vanavedessä kolmanneksi ja tuli suunnilleen samaa tahtia maaliin asti.

Toto5-3: Neljänkympin pakilta lähtenyt Huiskeri kiersi sekä alku- että loppuvaiheessa pitkät pätkät kolmatta rataa, mutta runnoi silti kohtalaisen varmasti ykköseksi tuloksella 30,4/2140 metriä. Se oli kolmanneksi pelatuin.

"Yksi kurvi toista rataa, ja taisi muut olla kolmannella", Timo Niemelä laski. "Ehkä en ihan tuollaista juoksua suunnitellut, mutta tänään oli ravi pikkaisen niin, että se ei ollut yhtä jouhevaa kuin joskus. Ehkä nuo hokat kuitenkin häiritsi, ja sen takia ajoin varman päälle sillai, että koko ajan pidetään tasainen vauhti."

Toisesta ulkoa maalisuoralla vapaalle neljännelle radalle hakeutunut Tähti-Pekko ehti pääosin toista rataa ilman vetoapua taivaltaneen Kuuraparran ohi toiseksi.

Lähdön suosikki Svartsjöfax lähti hitaasti ja nousi taustalla toiselle radalle. Se ei ehtinyt parantaa, ennen kuin toisen kaarteen jälkeen pilasi laukkaan.

Toto5-4: Petteri Joen illasta tuli täydellinen, kun kahden ja puolen kuukauden huililta palannut Callela Leonard voitti avoimen ryhmän seitsemänneksi eniten merkittynä yllättäjänä. Voittotulos oli 15,2a/2100 metriä.

"Hienosti meni juoksu", Petteri Joki korosti. "Takarivissä oli hyviä hevosia muitakin, ja arvelinkin, että kyllä sieltä varmaan vetoapua saa, ettei ne kaikki voi ajaa matkalla eteenpäin. Loistavasti meni ja saatiin hyvää kiriapua. Ratahan ei ole tälle optimaalinen. Sitten kun tulee oikea jäärata, sitten tämä on omimmillaan."

Neljännessä parissa ulkona matkannut Callela Leonard lähti viimeisellä takasuoralla kiriin edellä menneen Everest De Ginain perässä, pääsi loppukaarteessa huilaamaan vielä sen peesissä toisessa ulkona ja tykitti 12,5-lopetuksen ratkaisuhetket vahvimmin.

Niukasti yli puolet kohteen merkeistä kerännyt Everest De Ginai puristi toiseksi niukasti ennen Remote Controlia, joka kiersi puolimatkassa kolmannesta parista kuolemanpaikalle ja painui päätöspuolikkaalle lähdettäessä Baretta Bokon ohi keulaan.

Toto5-5: Ensimmäisessä kaarteessa Meren Ritarin laukattua johtopaikan perinyt Jepulis piti siitä kiinni maaliin asti. Jarmo Saarela ajoi Jouko Kankaan 7-vuotiaan ruunan, joka kuittasi 2000 euroa ajalla 30,0/2120 metriä.

"Kiitos Antille (Ojanperä), että hommasi tämän itselle ensin ja sitten vielä raaski luopua siitä meille", Jouko Kangas kiitteli.

Pisimmältä kuudenkympin pakilta lähtenyt Josveis pääsi porukan tiivistyessä toiseen pariin ulos. Se hyökkäsi viimeisen takasuoran alussa ja kiri tasaisen hyvin perille, muttei saanut otetta kärkihevosesta.

Lähtöön laukannut Tähti Kepu eteni toisessa kaarteessa kolmanteen ulos, josta se lähti reissuun kierros ennen maalia. Se pääsi takasuoralla kuolemanpaikalle ja oli siitä hyvä kolmas.

Suosikiksi pelattu Tarun Tykki löysi sisäradan jonosta kiritilaa, muttei loppusuoralla jaksanut enää parantaa ja hävisi kärkipään hevosille reilusti.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi