HU kysyy: Millainen alusta järvenjää on hevosille?

HU kysyy: Millainen alusta järvenjää on hevosille?

Ravivalmentaja Pekka Korpi ja eläinlääkäri Antero Tupamäki vastaavat sosiaalisessa mediassa nousseeseen kritiikkiin jääraveja kohtaan.

Hevosurheilun Kangasniemen jääraveihin liittyneen verkkouutisen Facebook-jaon keskusteluun tuli paljon kriittistä kommentointia jäällä ajamista kohtaan. Jäällä ajamisen epäiltiin olevan hevosille haitallista ja aiheuttavan jalkavaivoja.

Pekka Korpi valmentaa hevosiaan talvisin järvenjäällä. Millainen alusta järvenjää on mielestäsi hevosille?

”Kyllä mä tykkään, että jää on tosi hyvä alusta. Hevoset pysyvät terveinä jäällä ajaessa, ja aika innokkaasti ne siinä menevät. Kun vain kengät pysyvät kiinni, siinä on hyvä ajaa.”

”Olen treenannut jäällä monta vuotta, aina kun mahdollista. Joka vuosihan jäälle ei pääse. Viime vuonna päästiin ajamaan noin kuukauden verran. Tänä vuonna oli huonompi tilanne. Ensin näytti jo hyvältä, mutta pari viikkoa pystyimme vain ajamaan. Kyllä mä tykkään jäällä ajaa. Varsinkin meillä, kun on vähän ahtaat tilat muuten, niin meillä on sellainen saaren ympäri kiertävä kahden kilometrin lenkki. Siinä pääsee ajamaan 700 metriä melko suoraan.”

Pekka Korpi pääsi treenaamaan jäällä vuonna 2023.
Pekka Korpi pääsi treenaamaan jäällä vuonna 2023.Kuva: Anu Leppänen

Entä millainen järvenjää on kilparatana, eläinlääkäri Antero Tupamäki?

”Järvenjää on hyvä alusta: tasainen ja kimmoisampi kuin maarata talvella. Jää antaa periksi, maarata on kovempi. Routa sen tekee. Kangasniemellä jäätä oli 70 senttiä, ja jousto-ominaisuutta oli paljon. Kavion liukuvaihde puuttuu, mutta niin se puuttuu talvella, ajatpa missä tahansa. Kaarteiden kallistukset jäällä tietysti menetetään, mutta vaikutusta voidaan vähentää tekemällä pyöreämpi rata kuin yleensä.”

”Jos historiaan katsoo, jääravit olivat 1960-70-luvulle asti erittäin suosittuja eikä millään lailla tuomittuja. Pelkästään meillä Keski-Suomessa niitä järjestettiin parilla kymmenellä paikkakunnalla.”

Antero Tupamäki.
Antero Tupamäki.Kuva: Anu Leppänen
HU kysyy: Millainen alusta järvenjää on hevosille?
Yleisöryntäys sohjosta huolimatta: "Jääravit mahdollistavat hevosten tuomisen sinne, missä ihmisetkin ovat"
HU kysyy: Millainen alusta järvenjää on hevosille?
Vaaratilanne Kangasniemen jääraveissa – ”Säikähdyksellä selvittiin”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi