Viime vuoden voittaja Makethemark palaa puolustamaan St Michel -kruunuaan. Kannen kuva: Totofoto
Viime vuoden voittaja Makethemark palaa puolustamaan St Michel -kruunuaan. Kannen kuva: Totofoto

Katseet kohti Mikkelin vauhtijuhlaa

Viikonloppuna on vuorossa jo 40. St Michel, ensimmäinen uudistetulla kaviouralla. Hevosurheilu kertoo perjantainumerossaan, mistä Mikkelin historia ennätystenmurskajaisareenana sai alkunsa. Ratsastuksessa tutustumme Tiina ja Matti Karkkolaiseen, pariskuntaan, joista molemmat ovat FEI-tuomareita.

Mikkelin heinäkuinen vauhtiviikonloppu onnistui heti kerralla vuonna 1981, vaikka epäilijöitäkin riitti. Viikonloppuna tehtailtiin Suomen ennätyksiä urakalla, yhteensä 10. Päälähdön voittaneen Keystone Patriotin – joka teki lähdössä absoluuttisen Suomen ennätyksen 13,0 – jälkeen eniten hämmästeltiin edellisen vuoden derbyvoittaja Billy The Kidin suoritusta. Harri Hyytiäisen ori paineli enintään 200 000 markkaa voittaneiden ryhmässä yksinäisessä ylhäisyydessään Suomessa syntyneiden ravureiden SE-ajaksi 13,9a.

”Mikäli Billy olisi saanut kiriapua, olisi ajasta voinut tippua muutama kymmenys”, Hyytiäinen totesi.

St Michelin alkuvaiheiden kertaamisen lisäksi lehdessä ennakoidaan tulevaa viikonloppua ja tutustutaan monen pääosanesittäjän päivän kuntoon. Jännitettävää riittää muihinkin lähtöihin, Suurmestaruudessa lyödään alkutahteja kuninkuuskilvalle ja nelivuotiaiden Eugen Pylvänäisen muistoajossa yhteen iskevät huippuhevoset Mascate Match sekä Golden Tricks.

St Michelistä ei voi puhua puhumatta nopeudesta. Mutta voiko hevoseen treenata nopeutta ja miten? Entä lähtönopeutta? Hevosurheilun gallupissa aiheesta puhuvat Antti Teivainen, Anne Takapuro, Tuomas Korvenoja, Pirjo Vauhkonen, Jarno Kauhanen ja Harri Kotilainen.

Ravihevoselle etupolvi on oikea akilleen kantapää, sillä se on ravihevosen tavallisin ontuman syy. Vauhti, tietyt rakennevirheet ja aikaiseen starttaamiseen tähtäävä valmennus altistavat polviongelmille.

Etupolven kiputiloja ja murtumia esiintyy tyypillisesti juuri ravureilla, mutta myös laukkahevosilla.

”Se on aika pitkällä marginaalilla tavallisin ontuman syy ravurilla. Melkein missä tahansa muussa käytössä olevalla hevosella, oli se sitten esteratsu tai kouluhevonen, ovat luumuutokset kolmannessa karpaaliluussa hirveän harvinaisia. Toki ajoittain niilläkin voidaan ontumaoire paikallistaa etupolven alueelle, mutta että muille kuin ravureille tai laukkahevosille tulisi esimerkiksi luumuutoksia, se on harvinaista”, kertoo eläinlääkäri Kimmo Elfving Tampereen Hevosklinikalta.

Laajassa artikkelissa Elfving käy läpi etupolviontumalle altistavia syitä ja mitä niille voi tehdä.

Ratsastuksessa vierailemme Vihdissä kahden FEI-tuomarin kotona. Tiina ja Matti Karkkolainen ovat viettäneet nyt aikaa kotonaan koronan suljettua ratsastuskilpailut, mutta heillä on hyvä näppituntuma siihen, mitä huipulle vaaditaan.

Huippuratsastaminen edellyttää varhaisen ammatinvalinnan ja riittävän rahoituksen lisäksi sellaisia fyysisiä ja henkisiä ominaisuuksia, joita on vain harvalla. Tiina Karkkolainen allekirjoittaa tämän. Huippuratsastus on kehon ja mielen hallintaa.

”Suomessa on jo hyviä kansainvälisen tason ratsukoita enemmän kuin kourallinen”, Tiina Karkkolainen toteaa. ”Meilläkin pitäisi kuitenkin korostaa entistä enemmän mielenhallintaa. Kun hallitsee mielensä, voi tehdä mitä vaan.”

Uutisissa kerromme muun muassa ruotsalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan hevonen ihan todistetusti on ilman kenkiä 20 metriä parempi kuin kengillä.

Hevosurheilu palvelee sekä printti- että digituotteena.

Digilehti sisältyy kaikkiin Hevosurheilun ja 7 oikein -lehtien tilauksiin. Sen voi lukea missä päin maailmaa tahansa lataamalla Hevosurheilun Apin sovelluskaupasta.

Palveluun kirjaudutaan asiakasnumerolla, joka löytyy paperilehden osoitetiedoista postitoimipaikan jälkeen tai tilauslaskustasi (kirjoita asiakasnumero ilman ensimmäisiä nollia). Postinumero toimii salasanana.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi