Jos kuljetuksia tehdään maksua vastaan, tarvitaan kuljetuslupa.
Jos kuljetuksia tehdään maksua vastaan, tarvitaan kuljetuslupa.Kuva: Leena Alerini

Kaupallisissa kuljetuksissa tarvitaan eläintenkuljettajalupa – katso ohjeet

Valvontaiskuissa on havaittu runsaasti puutteita luvissa.

Ravivalmentajat joutuvat kuljettamaan hevosia työnsä puitteissa ja lähes poikkeuksetta nämä ovat kaupallisia hevoskuljetuksia. Ratsastuskouluyrittäjillä kuljetuksiin voi liittyä poikkeuksia, mutta jos kuljetuksia tehdään maksua vastaan, tarvitsevat hekin kuljetusluvan.

Kaupallisia hevoskuljetuksia tekevä tarvitsee eläinkuljetusluvan. Yhden kuljetusluvan alla voi olla useampi kuljetusväline ja/tai kuljetuksia hoitava henkilö, jolla tulee olla eläinkuljettajan pätevyystodistus.

Eläinkuljettajaluvan saamiseksi pitää olla suoritettuna kuljettajakurssi ja tehdä hyväksytty pätevyyskoe. Kun on suorittanut koulutuksen ja kokeen, pätevyystodistusta haetaan aluehallintovirastosta. Pätevyystodistus on voimassa 70-vuotiaaksi. Koulutuksia ja kokeita järjestävät alan oppilaitokset. Lisäksi tiettyihin hevosalan tutkintoihin sisältyy sekä koulutus että pätevyyskoe.

Ravivalmentajan kuljettaessa valmennettaviaan raveihin, on kyseessä lähes poikkeuksetta kaupallinen hevoskuljetus.
Ravivalmentajan kuljettaessa valmennettaviaan raveihin, on kyseessä lähes poikkeuksetta kaupallinen hevoskuljetus.Kuva: Anu Leppänen

Alle 8 tunnin kuljetuslupaa hakiessa riittää oma selvitys kuljetusvälineestä. Haettaessa pitkien matkojen kuljetuslupaa (yli 8 tuntia) vaaditaan voimassa oleva kuljetusvälineen hyväksymistodistus. Tarkastuksen tekee läänineläinlääkäri tai aluehallintoviraston määräämä virkaeläinlääkäri.

Kun nämä paperit löytyvät, haetaan eläinkuljettajalupaa aluehallintovirastosta. Tarvittavat lomakkeet löytyvät osoitteesta www.suomi.fi haulla ”eläinkuljettajalupahakemus”. Eläinkuljettajaluvan hinnaksi on vahvistettu tällä hetkellä yhdelle ajoneuvolle 370 euroa ja useammalle ajoneuvolle 680 euroa.

Eläinkuljettajalupaa eli lupaa eläinten kuljettamiseen haetaan siitä aluehallintoviraston toimipisteestä, jonka toimialueella on luvan hakijan kotipaikka. Kun saa aluehallintovirastosta eläinkuljettajaluvan, voi kuljettaa eläimiä kaupallisissa kuljetuksissa. Lupa on voimassa viisi vuotta. Kun olemassa oleva eläinkuljettajalupasi päättyy, haetaan uutta lupaa aluehallintovirastosta.

Kaupallisessa eläinkuljetuksessa täytyy olla mukana hevospassien lisäksi eläinkuljettajalupa, kuljettajien pätevyystodistukset sekä aluehallintoviraston päätös luvan myöntämisestä. Asiakirjoista esimerkiksi puhelimella tai tabletilla olevat kuvat käyvät myös. Lisäksi mukana tulee olla kuljetuslainsäädännön vaatima asiakirja (ihan ruutuvihko käy), josta ilmenee kuljetuksen lähtöpäivä- ja aika, kuljetuksen lähtöpaikka ja kuljetuksen määränpää. 

Kaupallinen kuljetus grafiikka
Kaupallinen kuljetus grafiikkaLähde: Hippolis.fi

Ruokavirasto tiedotti alkuviikosta, että kaksivaiheinen tunnistautuminen Traces-järjestelmään tulee pakolliseksi ja se täytyy käydä ottamassa käyttöön ennen 11.6.2024. Tämän jälkeen tunnukset lakkaavat toimimasta eikä järjestelmään voi enää kirjautua. Kaksivaiheinen tunnistautuminen on ehdottomasti otettava käyttöön ennen muutoksen voimaanastumista, jotta asiointi TRACES-järjestelmässä jatkuu.

Kirjautuminen TRACESiin vaatii käyttöoikeuden järjestelmään ja EU Login -käyttäjätilin. Ohjeet kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönottoon löytyvät Ruokaviraston nettisivuilta https://www.ruokavirasto.fi/teemat/tuonti-ja-vienti/traces/.

(lähde: Ruokaviraston tiedote)

Käyttäjäkokemus kaksivaiheisen tunnistuksen asentamisesta

Toimin Ruokaviraston ohjeen mukaan, valitsin tavan 2 ” Kirjaudu sisään EU Login -tilillä käyttämällä EU Login -mobiilisovellusta”. Suorita tämä tietokoneen äärellä.

Asensin kännykkään EU Login -sovelluksen. Asennuksen jälkeen valitsin sovelluksesta Alusta. ”Salli ilmoitukset” -vaihtoehto pitää hyväksyä, jos sitä kysytään, samoin kameran käyttö.

Seuraavaksi siirryin tietokoneella sivulle https://webgate.ec.europa.eu/cas/mobile. Kirjaudu sisään järjestelmään. Valitsin ”Add a mobile device/Lisää mobiililaite". Nimesin laitteeni ja annoin sille pin-koodin. Valitse helposti muistettava koodi, koska tarvitset sitä jatkossa kirjautuessasi järjestelmään.

Sen jälkeen "Submit/Lähetä" ja sitten siirry puhelimellesi "Next/Seuraava" ja näyttöön tulee QR-koodinlukija. Luettava QR-koodi näkyy tietokoneen näytöllä. Lue QR-koodi puhelimella tietokoneen näytöltä. Syötä PIN-koodi ja toimi ohjeiden mukaan.

Näin olet alustanut EU Login-sovelluksen ja sitä käytetään jatkossa kaksivaiheiseen todentamiseen – tätä koko prosessia ei tarvitse jatkossa enää tehdä. Jatkossa PIN-koodi tai QR-koodin lukeminen riittää. Mielestäni kaksivaiheisen tunnistautumisen käyttöönotto kävi helposti, muista käydä tekemässä se ennen 11.6.2024 tai tunnuksesi eivät enää toimi.

Huom. EU Login -mobiilisovellus voi rekisteröidä vain yhden tilin ja tili voidaan rekisteröidä vain yhdelle mobiilisovellukselle.

Erja Mattila

Hippolis – hevosalan osaamiskeskus ry

hippolis.fi

Jos kuljetuksia tehdään maksua vastaan, tarvitaan kuljetuslupa.
Hevoskuljetukset syynissä myös Mikkelissä – tämä oli yleisin puute
Jos kuljetuksia tehdään maksua vastaan, tarvitaan kuljetuslupa.
Poliisi ratsasi ravikuljetuksia Turussa – tämä oli tulos

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi