Iikka Nurmonen tuuletti Kurri Jari Bokon voittoa Etain Royal Stayerissa Seinäjoella.
Iikka Nurmonen tuuletti Kurri Jari Bokon voittoa Etain Royal Stayerissa Seinäjoella.Kuva: Anu Leppänen

Kurri Jari Boko mukaan Finlandia-Ajoon – Veijo Heiskanen toivoo saavansa revanssin

Viimeisimmän kutsutun osaomistajalle Veijo Heiskaselle Finlandia-Ajo on tuttu myös kilpailijana.

Kurri Jari Boko esiintyi väkevästi viime lauantaina Seinäjoella ravatussa Etain Royal Stayerissa. Voitto pitkän matkan kisassa vakuutti siinä määrin, että Vermo esitti hevosen taustajoukoille kutsun sunnuntaina 5.5. ravattavaan Finlandia-Ajoon. Valmentaja Iikka Nurmonen päätti tarttua mahdollisuuteen tavoitella 110 000 euron jättipottia.

 ”Tämä on meille kunniatehtävä päästä edustamaan Suomea”, Nurmonen sanoo Vermon tiedotteessa.

”Kurri Jari Boko on vahvassa iskussa ja tuntuu Seinäjoen kovan esityksen jälkeen edelleen tosi hyvältä treenissä. Vermossa jatketaan kengittä, mutta saadaan optimoitua autolähtöön jenkkikärryt perään. Seinäjoella vedettiin vetolaput ensimmäistä kertaa ja se toimi hyvin. Noin kovia hevosia vastaan täytyisi saada hyvä lähtöpaikka tai ylivauhti. Meille olisi varmaan plussaa, jos viimeinen puolikas olisi hiljaisempi, kuin ensimmäinen. Uskon että ori avaakin nähtyä kovempaa Finlandiassa, mutta ei se varmaankaan nopein ole alussa. Koitetaan antaa hyvä panos. Tästä näkee sitten, voisiko kansainvälisistä tehtävistä haaveilla jatkossakin.”

Mailin matkalla kisattava Finlandia-Ajo on ravattu vuodesta 1980 alkaen. Kansainvälinen klassikkokilpailu on tuttu myös Kurri Jari Bokon osaomistajalle Veijo Heiskaselle. Hän laskee osallistuneensa kisaan ”puolenkymmentä kertaa.”

”Hyvältähän kutsu tuntuu. Menestys on tietysti paljon kiinni lähtöpaikasta. Mutta jos se saa hyvän lähtöradan, en usko kenenkään juoksevan karkuun siltä”, Heiskanen toteaa.

”Kurri Jari Boko ei ole uransa aikana tehnyt juurikaan huonoja juoksuja. Se menee aina kykyjensä mukaan ja on varma suorittaja. Myös kuskille se on miellyttävä hevonen. Orilla on nautinto ajaa treeneissä tai startissa.”

Veijo Heiskanen, 64, ei ole koskaan voittanut Finlandia-ajo, vaikka lähellä se on ollut.
Veijo Heiskanen, 64, ei ole koskaan voittanut Finlandia-ajo, vaikka lähellä se on ollut.Kuva: Anu Leppänen

Valmentajana ja ohjastajana Euroopan huipulla kilpaillut Heiskanen on voittanut urallaan lukuisia suurkilpailuja. Finlandia-Ajo ei kuitenkaan lukeudu niihin.

”Toivottavasti nyt saisimme revanssin”, Heiskanen nauraa. ”Onhan se tietysti kaukaa haettua. Mutta hyvältä lähtöpaikalta uskon, että se voi olla yllättävän korkealla. Kurri Jari Boko on venyvää tyyppiä.”

Titaanien taisto

Lähimpänä Heiskasen voitto oli vuonna 1981, kun hänen ohjastama Keystone Patriot iski yhteen maailman sen hetken ykkösravurin Ideal du Gazeaun kanssa. Maalisuoran hurja taisto kääntyi niukalla erolla ranskalaisorin hyväksi.

Heiskanen myöntää niukan tappion jääneen kaivelemaan.

”Juuri muutama päivä sitten satuin näkemään sen lähdön uudestaan. Olisihan siinä muiden osallistujien erilaisella taktiikalla voinut olla toinenkin lopputulos. Siitä on kuitenkin niin paljon aikaa, että nyt sitä voi jo ajatella hyvänä kakkosena.”

Myös Mike Malibun kova kiri vuonna 2004 nousee Heiskasen mieleen. Kaksikko ei ehtinyt neljättä sijaa korkeammalle, vaikka kakkossija jäi vain pienen marginaalin päähän. Voiton vei kyseisenä vuonna Rotation.

”Finlandia-Ajo ei ainakaan tähän mennessä ole ollut minulle paras kilpailu menestyksen kannalta, vaikka mukava on ollut aina osallistua. Mikä olisikaan sen mukavampaa kuin onnistua tänä vuonna hyvin.”

Kurri Jari Boko on 10. Finlandia-Ajoon kutsuttu hevonen. Näin ollen kaikki kutsut ovat käytetty, mutta vieläkään osallistujalistasta ei ole täyttä varmuutta. Global Withdrawlin vaisu esitys Seinäjoella on ollut yksi viikon kuumista puheenaiheista. Matias Salo on kertonut Hevosurheilulle edelleen pohtivansa hevosen osallistumista Vermon suurkilpailuun.

Lakeuksilla kutsun sisältäneen kirjekuoren vastaanotti Seinäjoki Racen voittaneen Borups Victoryn valmentaja Daniel Wäjersten, joka kuitenkin empii sen hyväksymistä.

Kutsutut hevoset

Hail Mary (Daniel Redén)

Stoletheshow (Frode Hamre)

Vivid Wise As (Alessandro Gocciadoro)

Global Withdrawl (Matias Salo)

Staro Mack Crowe (Katja Melkko)

Betting Pacer (Björn Goop)

Danao Degli Dei (Adrian Kolgjini)

Dozen Of Oysters (Antti Ojanperä)

Kurri Jari Boko (Iikka Nurmonen)

Iikka Nurmonen tuuletti Kurri Jari Bokon voittoa Etain Royal Stayerissa Seinäjoella.
Global Withdrawl jätti isot kysymysmerkit ilmaan – ”Kaikki ei tietenkään ollut kunnossa”
Iikka Nurmonen tuuletti Kurri Jari Bokon voittoa Etain Royal Stayerissa Seinäjoella.
Finlandia-kutsu Dozen Of Oystersille – näin loput paikat jaetaan
Iikka Nurmonen tuuletti Kurri Jari Bokon voittoa Etain Royal Stayerissa Seinäjoella.
Muistatko tämän vanhoista Finlandia-ajoista? – Hyvösen ja Niittysen podcast etenee 1990-luvulle

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi