Propulsion on ollut raviurheilun puheenaihe jo pitkään.
Propulsion on ollut raviurheilun puheenaihe jo pitkään.

Päätös: Propulsion saa osallistua jalostusarvosteluun – "Onhan tämä aivan huippuhienoa Suomen raviurheilulle"

Joulukuussa 2022 uutisoitiin, että Propulsion tulee Suomeen astumaan KS-tallille, mutta vasta nyt orin todellinen siitoskäyttö voi olla mahdollinen, kun Hippoksen hallitus päätti asiasta.

Suomen Hippoksen hallitus päätti, että ori Propulsion (US-7J5599) voi osallistua jalostusarvosteluun Suomessa.

Joulukuussa uutisoitiin, että Propulsion on muuttamassa Suomeen KS-tallille astumaan, mutta sitten nousi esille kysymys orin jalostuskäytöstä täällä.

Propulsion on jo ilmoitettu jalostusarvosteluun, ja se on ollut aiemmin hyväksytty Suomessa tuontispermalla. Juoksijaoripäivät järjestetään Jokimaalla 9.-10.2.

Suomessa jalostukseen käytettävän oriin on kuitenkin osallistuttava jalostusarvosteluun ennen jalostukseen käyttämistä. Propulsionin tapauksessa oli epäselvää, voidaanko sitä hyväksyä Suomessa.

Suomessa oriin hyväksymiselle jalostusluokkaan on ehtona, ettei sitä ole aikaisemmin muussa maassa poistettu jalostuskäytöstä rakennevikojen tai terveydellisten tai eläinsuojelullisten seikkojen perusteella.

Hermokatkaisuleikatun Propulsionin jalostuskäyttö on kielletty Ruotsissa. Hippoksen mukaan hermokatkaisuleikkausta ei pidetä hevosen rakenteellisena ominaisuutena, joka vaikuttaisi sen mahdollisesti periyttämiin perinnöllisiin vikoihin tai sairauksiin.

"Suomen Hippoksen hallitus puolsi jalostusvaliokunnan kantaa, mutta asiaa ei voitu päättää hallituksen kokouksessa perjantaina, sillä siihen odotettiin vielä vastausta juridisesta konsultoinnista, joka valmistui tänään torstaina. Tärkeintä oli, että päätös on tehty varmasti kaikin puolin sääntöjen mukaan”, Hippoksen toimitusjohtaja Minna Mäenpää kertoo tiedotteessa.

”Jalostusvaliokunnan tarkastelussa nostettiin esiin, ettei jalostusarvostelun mitätöinti ja kumoaminen ollut verrattavissa Suomen jalostusohjesäännön kohtaan, missä puhutaan jalostuskäytöstä poistamisesta terveydellisten tai eläinsuojelullisten syiden perusteella. Mikäli Propulsionin hermoleikkaus olisi tullut tietoon Ruotsin jalostusarvostelussa, arvostelu olisi keskeytetty eikä oritta olisi hyväksytty. Suomen sääntöjen mukaan ori olisi kuitenkin hyväksytty jalostukseen Suomessa, mikäli se olisi täällä tuolloin esitetty”, Mäenpää jatkaa.

KS-tallilla iloitaan päätöksestä

"Tapani Raunio laittoi juuri viestiä. Aivan mahtava uutinen tänne maailman toiselle laidalle", Etelä-Afrikassa parhaillaan lomaileva oriinpitäjä Eeva-Liisa Penttilä viestittää Hevosurheilulle.

"Onhan tämä aivan huippuhienoa Suomen raviurheilulle! Totta kai olen iloinen. Myös omasta puolestani olen kiitollinen luottamuksesta ja tästä mahdollisuudesta."

Asiaa tarkasteltiin laajasti

Hippoksesta kerrotaan, että jalostusvaliokunta käsitteli asian laajasti tarkastellen sekä Suomen että Ruotsin jalostussääntöjä, eläinsuojelulakia, hevosten hyvinvointinäkökulmia, vastaavia aikaisempia päätöksiä sekä Propulsionin raviurheilu-uraa ja jalostuskäyttöä.

Asiaa käsiteltiin Jalostusvaliokunnan lisäksi hallituksessa.

Jalostusvaliokunta muistutti, että Euroopassa saavutettujen kilpailutulosten mitätöinnin johdosta oriin Propulsion arviointi ja pisteytys tulee tehdä oriin Yhdysvalloissa juoksemien tulosten perusteella. Jalostusarvostelussa oriille tehdään normaalin käytännön mukaan eläinlääkärintarkastus sisältäen röntgenkuvien tarkistuksen.

Sekä Suomessa että Ruotsissa hevosen kilpaileminen hermoleikkauksen jälkeen on kielletty. Ruotsissa oriin esittäminen jalostusarvostelussa hermoleikkauksen jälkeen on Ruotsi keskusjärjestön sääntöjen mukaan kielletty, mutta esimerkiksi tamman siitoskäyttöä ei ole rajoitettu. Suomen jalostusohjesäännössä hermoleikkausta ei ole kielletty siitoshevosilta.

Propulsion jalostusarvosteltiin Ruotsissa 3.11.2016 korkeaksi arvioidulla jalostusarvolla. Arvostelun jälkeen ori kilpaili menestyksekkäästi Euroopan huipputasolla vuoteen 2020 saakka.

Kesäkuussa 2020 ruotsalaisten viranomaisten tietoon tuli, että oriille on tehty hermokatkaisuleikkaus (ns. matala neurektomia, low nerving) 27.4.2015 ennen sen tuontia Yhdysvalloista Ruotsiin. Kyseinen leikkaus on sallittu kilpahevosille Yhdysvalloissa, mutta kielletty kilpahevosilta Euroopassa.

Propulsion asetettiin kilpailukieltoon kesäkuussa 2020 ja myöhemmin sen Ruotsin rekisterissä juoksemat startit (45 kpl) mitätöitiin. Propulsionin kilpailustatistiikaksi on jäänyt sen Yhdysvalloissa juoksemat tulokset 1.09,7ak, 652 583 SEK, 21 starttia (8-2-3).

Lähde: Suomen Hippos.

Propulsion on ollut raviurheilun puheenaihe jo pitkään.
Sensaatiouutinen Stall Zetiltä: Propulsion tulee ensi kaudeksi Suomeen astumaan
Propulsion on ollut raviurheilun puheenaihe jo pitkään.
KS-tallin hattutemppu orimarkkinoilla: tallilta löytyivät kauden suosituin kouluori, suosituin esteori ja suosituin ei-juoksija suomenori
Propulsion on ollut raviurheilun puheenaihe jo pitkään.
Propulsion-vyyhti suomalaisittain loppuun käsitelty – ”Arvostettu toimija hoiti vastuunsa niin kuin kuuluu”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi