Parvelan Retu uusi viimevuotisen temppunsa voittamalla Satakunta Seniorin.
Parvelan Retu uusi viimevuotisen temppunsa voittamalla Satakunta Seniorin.Kuva: Anu Leppänen

Parvelan Retulle jälleen yksi voitto lisää – ”Aika hurjia kellotuksia se tänäänkin meni”

Uskomattomassa voittoputkessa jatkavan Parvelan Retun tolpparivi sai jatkoa Porin Toto75-kierroksella ravatussa Satakunta Seniorissa. Ori on kasannut nyt 28 peräkkäistä täysosumaa.

Petri Laineen valmennettava otti jo viime aikoina tutuksi tulleen lyhyen laukan heti kisan alussa. Väärälle askellajille sortuivat kuitenkin myös suursuosikin pahimpiin uhkaajiin lukeutuneet Ville Kalle, Huisi Hemmo ja Suven Sametti.

Parvelan Retu löysi nopeasti ravirytmin ja lähti vauhdikkaaseen takaa-ajoon. Ori saavuttikin kärkijoukon ensimmäisellä takasuoralla. Hannu Torvinen jatkoi ajokillaan päättäväisesti kohti kärkeä ja sai eteensä Iikka Nurmosen ohjastaman Stallonen.

Keulassa Seppo Suurosen valmentama ja Henri Bollströmin ohjastama Vauhtis pinkoi karkuun, minkä kavioistaan pääsi. Kolmannen puolikkaan väliaika oli hurja 22,5.

Kun Torvinen käänsi viimeisen puolikkaan alussa Parvelan Retun kiriin Stallonen takaa, oli rytminvaihdos jälleen poikkeuksellista luokkaa.

Suosikki syöksyi vauhdilla kärjen rinnalle, mutta Vauhtis ei antanut sille mitään ilmaiseksi. Lopulta Parvelan Retu kuitenkin käänsi hienon voittotaiston edukseen. Myös toiseksi sijoittunut Vauhtis ansaitsee hatunnoston komeasta esityksestään vasta uransa kahdeksannessa startissa.

”Oikeastaan lähtö meni itsessään hyvin, mutta edessä oli laukkaava hevonen, mikä otti kiinni. Onneksi Iikka antoi siinä vähän myöden, kuten kuuluukin. Meillä osui kärryt vähän yhteen, ja hevonen laukkasi”, Torvinen kertasi alun laukkaa radan voittajahaastattelussa.

”Totta kai aina tulee vähän lisämetrejä, kun laukkaa, mutta hevonen meni tosi rennosti tänään ja oli aavistuksen ylirauhallinenkin. Matkan aikana olin vähän huolestunutkin, että lähteekö se vetämään. Takasuoralla, kun käänsin hevosen, se lähti hienosti kirimään, eikä siinä kohtaa ollut enää hätää. Totta kai Henkan hevonen oli tosi hyvä ja vastasi hienosti maaliin saakka.”

Kolmannen puolikkaan vauhdista kysyttäessä Torvinen myönsi, että vauhdikkaan Parvelan Retun rattailla meno ei tunnu aina niin hurjalta kuin se todellisuudessa on.

”Hevonen menee aika helposti ja on kivantuntuinen koko ajan. Se menee yllättävänkin kovaa vähän vahingossa.”

Parvelan Retu kuittasi Satakunta Seniorin voitosta 12 000 euron ykköspalkinnon. Samalla se nosti voittosummansa jo yli 300 000 euroon. Lauantain suoritus tuotti myös oriin uuden volttiennätyksen, joka kirjataan nyt lukemin 24,6ke.

”Ihan kiva on kotia kohti ajella, kun on yksi ykkönen taas lisää.  Ja se tappio on taas yhtä lähtöä kauempana”, kotimatkalta tavoitettu Petri Laine naurahtaa.

Treenari kertoo oppineensa jo luottamaan, että vaikka alkuun laukka tulisikin, ei peli ole vielä voiton suhteen menetetty.

”Pakko hevoseen on laukankin jälkeen luottaa, kun se on tähänkin asti kiertänyt vastustajansa. Kun se Vermossa laukkasi, silloin tuntui, että putki katkesi. Mutta sen jälkeen, kun se vielä kiersi voittoon, on luotto ollut aika korkealla hevosta kohtaan.”

Tänä vuonna Parvelan Retu on ehtinyt kilpailla kolme kertaa, joista se on tietysti voittanut jokaisen. Laine sanoo oriin saaneen vielä ennestään vauhdikkaaseen menoonsa lisäpykälän tälle vuodelle.

”Ja kyllähän tietysti, kun talvi päästiin treenaamaan hyvin, niin jaksoakin on tullut lisää.”

Vaikka Parvelan Retu pystyisi kykyjensä puolesta kilpailla ja pärjätä jo avoimen tason kylmäverisiä vastaan, ei Laine halua kiirehtiä kultakimpaleensa kanssa.

”Ajetaan nyt näitä 5-6-vuotislähtöjä, kun se kerta mahdollista on. Eivät ne avoimen sarjan hevosetkaan tältä kauheasti karkuun juokse, jos vain kaikki natsaa. Aika hurjia kellotuksia se tänäänkin meni laukan jälkeen. Sillä ei ole vielä koskaan mennyt askeleet sekaisin vauhdin takia. Olisi kiva nähdä kesällä huippuolosuhteissa, miten kovaa se menee.”

Kultaloimet menivät suosikeille

Molempien rotujen Kultaloimet olivat avoimen tason täyden matkan kilpailuja, joissa juhli tutut nimet. Molemmat lähdöt toimivat myös Kavioliiga-osakilpailuna.

Kylmäveristen puolella Pekka Luukkosen valmentama Lissun Eerikki jatkoi vakuuttavaa menoaan. Ori on nyt voittanut kaikki vuoden neljä starttiaan.

Lauantain täysosuma tuli keulapaikalta. Ari Moilanen marssitti hurjakuntoisen oriin kohti kärkeä jo alkumatkasta, eikä Antti Ojanperällä ollut nopeimmin kiihtyneen Jokivarren Kunkun rattailla mitään vetoapua vastaan.

Lissun Eerikki veti tasaista tempoa ja otti varmaan tyyliin voiton ajalla 24,4ake.

”Aika rauhallisin mielin seurasin, hevonen on ollut niin hyvä”, Luukkonen sanoi voittajahaastattelussa.

”Se on pikkuisen kasvanut henkisesti, tuskin suorituskyky on kovinkaan paljon parantunut. Muutoksia ei ole tehty, samalla tavalla on treenattu, ja samoilla vehkeillä mennään.”

Luukkonen vastasi voittajakehässä myös kysymykseen Elitloppet-viikonloppuna ajettavaan Elitkampeniin osallistumisesta.

”Kyllähän sitä joku on puhunut, mutta ei ole oikein tarkkoja suunnitelmia. Kesällä on tarkoitus ajaa suurimmat kisat. Erkon pokaali voisi olla seuraava kisa. Kuninkuusraveihin tietysti tähdätään, siellä haluamme olla mukana. Valitettavasti viime vuonna hevonen oli kipeä, ettei pystynyt näyttämään osaamistaan. Toivottavasti se pysyisi terveenä, että tänä vuonna pystyy näyttämään, mihin pystyy.”

Lämminveristen Kultaloimessa Grainfield Aiden jyräsi jälleen upeaan voittoon. Kavioliigan kärkinimi oli tuttuun tyyliin epäonninen rata-arvonnassa, mutta seiskakaista ei estänyt menestystä tälläkään kertaa.

Hannu Korpi kaasutteli ulkoratoja pitkin kohti kärkeä heti alussa. Keulapaikalle alkumatkasta edenneet Olli Koivunen ja Cameron Evo luovuttivat piikkipaikan vauhdilla rinnalle rymistelleelle Grainfield Aidenille. Siitä ruuna karkasi jälleen panssarivaunun lailla jo kauden kuudenteen voittoonsa.

”Olisimme varmaan olleet kamppailussa Seinäjoki Racessa, mutta pahaksi onneksi persläppä petti siellä. Nyt pantiin uudet läpät tuplana, niin ei tarvinnut korvia tai silmiä aukoa”, Korpi kommentoi voittajahaastattelussa.

”Ostin Grainfield Aidenista pari vuotta sitten osan Ilona Lahdenrannalta ja sain sen treeniini. Ajoin sillä aikanaan koelähdön ja jonkun startinkin, joten oli sillä tavalla tuttu hevonen. Onhan tämä loppu ihan tuhkimotarinaa. Kyllä tämä taitaa olla Suomen paras tällä hetkellä.”

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi