Roseland ja Santtu Raitala pystyivät pitämään Jarmo Saarelan Club Nord Yankeen takanaan Kasvattajakruunun alkuerässä.
Roseland ja Santtu Raitala pystyivät pitämään Jarmo Saarelan Club Nord Yankeen takanaan Kasvattajakruunun alkuerässä.Kuva: Jarno Unkuri

Roseland piti johtonsa maaliin saakka Kasvattajakruunun alkuerässä

Nelivuotiaiden tammojen Kasvattajakruunun alkuerä käynnisti sadesäässä ravatun Jyväskylän Toto75-kierroksen.

T75-1: Avauskohteessa suosikki Roseland piti pintansa. Jarmo Saarelan ohjastama Club Nord Yankee lähti kolmosradalta liukkaasti liikkeelle, mutta luovutti keulapaikan Santtu Raitalan rynnistettyä ulompaa Roselandin kanssa. Sama kaksikko erottui maalisuoralla voittotaistoon, kun Club Nord Yankee heitti open stretchin kautta todellisen haasteen. Roseland kuitenkin piti johtonsa niukasti maaliin saakka. Ykkössija nelivuotiaiden tammojen Kasvattajakruunu –alkuerässä irtosi ajalla 16,2ake.

”Hevonen lähti hyvin liikkeelle, ja ”Jampalta” oli keulapaikka suosiolla tarjolla. Lähtökiihdytykseen ei palanut paljoakaan ruutia”, Raitala kommentoi voittajahaastattelussa ensimetrejä. ”Roseland on vielä vähän lapsellinen, vaikka on nelivuotias. Se välillä unohtaa keskittyä hommaan. Samasta asiasta oli kyse maalisuoralla. Se päästi Club Nord Yankeen lähelle, mutta lähti sitten vastaamaan oikein varmasti.”

T75-2: Raitalan onnistumiset saivat jatkoa toisessa 75-lähdössä, jossa tammat olivat jälleen pääosassa. 3140 metrin tasoitusajossa 20 metrin takamatkalta lähteneet Raitala ja Eija Sorviston valmentama Smiley Match etenivät aikaisessa vaiheessa johtopaikalle. Siitä se hallitsi lähdön tapahtumia loppuun saakka. Tiukimman vastuksen antoi Jukka Torvisen ohjastama Zoom Zoom, mutta Smiley Match otti varman voiton, ja toi valtakunnallista ajajaliigaa johtavalle pihtiputaalaiskuskille illan toisen täysosuman.

”Tämä on kehittyväntuntuinen hevonen, joka otti jo viime vuonna isoja harppauksia ja nousi ikäluokkakisojen menestyjäksi”, Raitala kuvaili voittoisaa hevosta.

T75-3: Kolmannessa kohteessa estradille astelivat suomenhevoset, jotka ottivat toisistaan mittaa 2640 metrin ryhmäajossa. Viime vuoden kolmen voiton putkeen päättänyt Humiseva starttasi ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Kautensa avasi myös viime syksynä derbyssä toiseksi sijoittunut Vixeli.

Tero Lahtisen ohjastama Humiseva kiihdytti hyvin vallaten vaivatta keulapaikan itselleen. Valjakolle kelpasi kuitenkin Vixelin vetoapu, kun Tapio Perttunen kierrätti ajokkinsa ensimmäisen puolikkaan päätteeksi johtavan rinnalle, ja samantien johtoon.

Viimeisessä kaarteessa Perttunen antoi Vixelille menoluvan, johon ori vastasi mukavasti nykäisten pienen hajuraon vastustajiinsa. Voitto tuli selvällä marginaalilla ennen johtavan takaa toiseksi seurannutta Humisevaa.

”Kyllä tätä kohtaan on isot odotukset”, ohjastamisen lisäksi myös hevosen valmentajana ja osaomistajana toimiva Perttunen avasi ajatuksiaan kovasukuisen hevosen tulevaisuudesta. ”Se on vahva ja nopeutta tulee myöhemmässä vaihteessa. Ei tästä voi muuta odottaa kuin tosi paljon.”

Vixelin voittoaika oli 27,3akp.

T75-4: Suomenhevoset jatkoivat kilvoittelemista Killerin Kimarassa, kun kahden kierroksen matkalla auton taakse asettui rodun ehdottomia huippuhevosia.

Nopsan Vauhdin jäätyä pois kisassa oli mukana seitsemän hevosta. Hyvillä paikoilla oli useampi nopea avaaja. Etenkin ykkösradalta lähteneen Koskelan Akselin sekä poisjäännin myötä nelosradalta startanneen Josveisin odotettiin ottavan yhteen alussa.

Kakkosradalta lähtenyt Caijus oli kuitenkin eri mieltä. Antti Teivainen karautti 8-vuotiaalla orilla johtoon, ja taktiikaksi muodostui keulajuoksu.

Keulahevonen saikin rauhoittaa toiselle puolikkaalle vauhtia tuntuvasti, kunnes toiselle kilometrille vauhti jälleen kiihtyi.

Johtavan rinnalla matkannut Josveis taisteli hienosti antaen kovan vastuksen Caijukselle. Santtu Raitala ei kuitenkaan saanut hattutemppua täyteen ainakaan vielä, sillä Teivaisen ajokki tsemppasi tiukan taiston voittajaksi.

Mika Mäkelän valmentama Caijus oli jo viime vuonna kuninkuuskilvan kolmas ja lauantain esitys näytti, että ori on kova sana myös tämän suven suurkilpailuissa.

”Tuntuu, että hevonen olisi mennyt vielä yhden pykälän lisää”, Teivainen arvioi hevosta vuoden kolmannen startin jälkeen. ”Mielenkiintoista katsoa loppukesää. Hevonen on voimistunut ja kaikki tuntuu olevan tällä hetkellä ok.”

Josveis sijoittui lähdössä toiseksi ja viime vuonna kuninkuuskilvassa kakkoseksi sijoittunut Välkyn Tuisku kolmanneksi. Voittoaika oli 25,1ake.

T75-5: Enintään 23 000 euroa tienanneiden lämminveristen ryhmäajossa suosikki Leemark´s Ghost oli arvottu takarivin sisimmälle lähtöradalle. Alkumatkasta oli kuitenkin selvää, ettei Antti Teivaista nähdä tämän lähdön jälkeen voittajakehässä, sillä Leemark´s Ghost laukkasi ensimmäisessä kaarteessa.

Keulapaikalle eteni ensin Uncomparable, mutta lopulta joukkoa siirtyi vetämään Lake´s Action, jonka johdossa kaarruttiin maalisuoralle. Kahdessa viime lähdössä laukalle sortunut ruuna ei tänään harha-askeleita ottanut vaan Juha Länsimäen ajokki karkasi maalisuoralla yllätysvoittoon.

Toissa vuonna muun muassa Ilkka-ajon voittanut hevonen esiintyi vakuuttavasti vuoden kolmannessa startissaan osoittaen kykyjen olevan edelleen tallella.

”Se on käynyt välillä kuumana, siksi on tullut laukkoja”, Lake’s Actionin valmentaja Ville Hakala selvitti. ”Se on terve ja kehittyvä hevonen. Tänään se oli rauhallinen auton perässä.”

Yllätysvoittajaa oli rastittu Toto75-pelissä ainoastaan 1,72 prosenttia. Voitto irtosi ajalla 15,8ake.

Toiseksi kiri Rowhills Killer, ja kolmanneksi sijoittui kolme perättäistä voittoa alla startannut Might Be Romeo.

T75-6: Suomenhevostammoille rajatussa Viesker Cup –karsinnassa ravattiin 2140 metrin tasoitusajo. Välkyn Tuiskun kanssa Killerin Kimarassa kolmanneksi sijoittunut Kimmo Taipale eteni alussa keulapaikalle paalun ykkösradalta.

Sen tehtävä helpottui matkan aikana, kun pahimmiksi vastustajiksi ennakoidut Merran Tahti ja Lumino laukkasivat.

Maalisuoralle käännyttiin Maatian Tähden osoittaessa tietä. Ulkoa kiri Harri Kotilaisen ohjastama Tvitteri ja open stretchiä pitkin eteni johtavan takana matkannut Siirin Hilla, jota ohjasti edellisen lähdön voittanut Juha Länsimäki. Keulahevonen piti kuitenkin vastustajat takanaan varmaan tyyliin.

Voitto oli viisivuotiaan Maatian Tähden viides, kun startteja on takana vasta seitsemän.

Ykkössijan lisäksi tamma paranteli tilastojaan myös ennätyksen osalta. Kyseessä oli Maatian Tähden uusi volttiennätys, joka kirjataan nyt lukemin 31,0ke.

T75-7: Lauantain päälähtönä ravattiin Killerin Eliitti. Jännittävien vaiheiden jälkeen voiton vei Lexus Dream. Lisää lähdön tapahtumista voit lukea tästä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi