Over My Shoulder kiri Santtu Raitalan ajamana Tammaderbyn ykköseksi kesäkuussa Vermosssa.
Over My Shoulder kiri Santtu Raitalan ajamana Tammaderbyn ykköseksi kesäkuussa Vermosssa.Kuva: Anu Leppänen

Tammaderbyn voittaja kaartaa uransa loppusuoralle – Tammavaltikka-katsastus vain välietappi

Over My Shoulder palaa puolentoista kuukauden paussilta maanantaina Forssassa.

Maanantai-iltana Forssan Pilvenmäellä ravataan tasokkaat T5-ravit. Illan pääpelin avauskohteena ajettavassa Propulsionin 3-vuotissarjassa voittajaa odottaa mehevä 5 000 euron ykköspalkinto, jota tavoittelee seitsemän hevosta. Suurimpana suosikkina kisaan lähtee Pekka Korven valmentama ja ohjastama Magical Prince, joka starttaa ykkösradalta.

Suuri mielenkiinto kohdistuu myös illan seitsemänteen lähtöön, joka on Tammavaltikka-katsastus. Kutsua syyskuun puolivälissä kilpailtavaan Tammavaltikkaan tavoittelee 12 hevosta.

Kovimmat menestysodotukset kohdistuvat viime aikoina kivikovia lähtöjä kolunneeseen EL Indeediin, joka pääsee avauskohteen suosikin tavoin matkaan ykkösradalta.

Mielenkiintoa riittää suosikin takanakin. Tammaderbyn voittaja Over My Shoulder on kilpaillut viimeksi kesäkuun puolivälissä, kun se sijoittui Vermossa ravatussa Tammadivisioonakarsinnassa neljänneksi. Nyt Juho Ihamuotilan valmentama tamma kaartaa kilpauransa loppusuoralle, sillä se on kantavana Propulsionista ja hyvästelee kilpa-areenat viimeistään syksyllä.

”Tammalle kuuluu ihan hyvää. Ei kunnossa pitäisi mitään vikaa olla, mutta tuskin se vielä tänään on parhaimmillaan”, Ihamuotila ennakoi maanantaiaamuna. ”Haluamme sille tietysti kovan lähdön, mutta kärkisijoille yltäminen tuolta paikalta (rata 11) ja lyhyellä matkalla on tosi haastavaa. En usko, että maanantaina olemme kärkisijoilla, tai sitten tamman pitää olla todella hyvä.”

Over My Shoulderin viimeiseksi kilpailuksi on kaavailtu Jyväskylässä 26.8. ravattavaa Kasvattajakruunu-finaalia.

”Tämä on vähän sellainen välilähtö ennen Kasvattajakruunua. Kun tammaa ruvettiin siementämään, laskimme että Kasvattajakruunu pystytään vielä ajamaan. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan se rupeaa olemaan aivan viimeisiä startteja.”

Jatkuuko menestyskulku myös maanantaina?

Ihamuotilan valmennettavat ovat menestyneet tänä vuonna mainiosti. Tallin voittoprosentti tältä kaudelta ennen maanantain raveja on 27. Ja vaikka ennakkoasetelmat ovat Over My Shoulderin kohdalla pahasti vastaan, saattaa Ihamuotila hyvinkin päätyä parrasvaloihin Pilvenmäellä. Hän tuo nimittäin starttiin kaksi muutakin hevosta, joilla on oiva mahdollisuus menestykseen.

Ensimmäisenä Ihamuotilan valmennettavista kilpailee viidennen lähdön Rocket Tile. 4-vuotias ori kilpaili viime vuoden synnyinmaassaan Ruotsissa ja keräsi kahdeksasta startista reilut 57 000 euroa. Suomessa Rocket Tile debytoi puolitoista viikkoa sitten, kun se sijoittui kovatasoisessa Vermon kisassa neljänneksi.

”Se tuli viimeksi pitkältä tauolta ja suoritus oli aika odotettu. Sitä ei ollut erityisemmin laiteltu. Halusimme saada sille kiva lähtö alle ja sellainen saatiin. Tuntui, että hevonen meni siitä startista eteenpäin", Ihamuotila summaa edellisen kisan.

"Nyt sillä on tosi hyvä paikka. Se varmaan saa siitä nätin juoksun, ainakin toivomme sellaista, koska hevosella on vielä tosi vähän rutiinia. Sillä on jo kuitenkin sen verran rahaa, että sarjat ovat aika asiallisia. Kyllä me sillä tosissaan ajamme kilpaa, mutta järkevästi. Kun saadaan muutama startti alle, voidaan ruveta katsomaan mitä sieltä löytyy. Itsekin odotan mielenkiinnolla, mitä hevonen tänään tekee. Luokkaa ja potentiaalia sillä on mielestäni korkeallekin, mutta ei lähdetä vielä pröystäilemään, vaan tullaan vähän sellaisella haistelevalla fiiliksellä."

Santtu Raitala (vasemmalla) ohjastaa maanantaina Juho Ihamuotilan valmentamia Over My Shoulderia ja Reload Pelliniä.
Santtu Raitala (vasemmalla) ohjastaa maanantaina Juho Ihamuotilan valmentamia Over My Shoulderia ja Reload Pelliniä.Kuva: Anu Leppänen

T5-pelin päätöskohteessa moni luottaa Ihamuotilan valmentamaan Reload Pelliniin, joka on voittanut yhtä lukuun ottamatta kaikki kilpailunsa.  Uran ainoa tappio tuli huhtikuussa Porissa, kun 5-vuotias ruuna hylättiin pitkästä laukasta.

Vaikka Reload Pellinin statistiikka on vakuuttava, varoittelee Ihamuotila jälleen pelaajia siitä, että hevonen ei ole niin varma suorittaja kuin taulu antaa ymmärtää.

”Olen aina sanonut siitä hevosesta, että tuollainen voittomäärä on tosi erikoinen homma. Jokainen päivä on sen kanssa vähän kuin uusi", valmentaja kuvailee.

"Itse en osaa siihen vielä luottaa. Hirveän hienosti olemme onnistuneet, ja hevonen on mennyt hienosti, mutta se on tosi persoonallinen. Kyvyt sillä riittää tämänkin lähdön voittoon ja kaiken pitäisi olla hyvin, mutta en uskalla koskaan suositella sitä varmaksi. Nytkin on uusi paikka ja rata, ja välillä Reload Pellinillä homma on niin pienistä jutuista kiinni, vaikka se ei varsinaisesti hirveän hankala hevonen olekaan. Matka on sille ehdoton plussa. Sadekeli ei liene suuri haitta meidän hevosille, mutta ei toisaalta etukaan. Reload Pellini varmaan kärsii vähiten sadekelistä.”

Over My Shoulder kiri Santtu Raitalan ajamana Tammaderbyn ykköseksi kesäkuussa Vermosssa.
Arvid Åvallin tunteikas Tammaderby - "Tuntuu ihan uskomattomalta"
Over My Shoulder kiri Santtu Raitalan ajamana Tammaderbyn ykköseksi kesäkuussa Vermosssa.
Laakkosten varhainen tähti palaa 10 kuukauden tauolta – ”Annettiin sille vaan kunnolla aikaa”
Over My Shoulder kiri Santtu Raitalan ajamana Tammaderbyn ykköseksi kesäkuussa Vermosssa.
Kuukauden henkilö pyrkii aina vaan parempaan: "Pitää olla jotakin, mitä kohti on halu mennä"

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi