Vielä on virtaa – Santeri Dahlia
Kuva: Totofoto

Vielä on virtaa – Santeri Dahlia

Kolminkertainen ravikuningas Santeri Dahlia muistetaan väsymättömänä kilpailijana, joka kuninkuusvuosinaan voitti aina kilpailun kaikki kolme osalähtöä. 

Kauhasen perheen 22-vuotiaaksi kääntyvä tähti viettää eläkepäiviä kotonaan Dahlia Tallissa Iisalmella.

"Hevosen hyvyys perustui siihen sen valtavaan moottoriin. Santeri ei koskaan tuntunut siltä, että se olisi joutunut antamaan kaikkeaan. Siksi se muistetaan väsymättömänä hevosena", Jukka-Pekka Kauhanen kertoo.

Kun vuonna 2000 Kuninkuusravit järjestettiin edellisen kerran kuluvan vuoden isäntäkaupungissa Joensuussa, kuusivuotias, Kauko Kauhasen kasvattama Santeri Dahlia näytti kunkkariyleisölle Huippu- ja Tähtidivisioonien kohtaamisessa esimakua tulevien vuosien hallitsijasta.

”Kyllä ensi vuonna olisi tarkoitus olla jo kuninkuuskilpailussa tavoittelemassa Vieskerin päänahkaa”, Jukka-Pekka Kauhanen pohti tuolloin Hevosurheilussa Joensuun kuninkuusravien jälkeen.

Vuonna 2001 Santeri Dahlia kruunattiinkin Turun Metsämäessä ravikuninkaaksi ensimmäistä kertaa. Samana vuonna ori voitti Killerin Kimaran ja oli toinen muun muassa Suur-Hollola-ajossa sekä Pelimanni-ajossa.

Kuninkaan kruunun Santeri haali itselleen myös seuraavana vuonna. Tilastojen valossa vuosi 2002 oli hevoselle huippuaikaa muutenkin, sillä se oli sen uran rahallisesti voitokkain (132 715 euroa voittojarahoja), ja lisäksi se juoksi silloin myös oman ennätyksensä, 20,5a. Ennätys tuli Eskilstunassa juostussa kylmäveristen suurkilpailussa, jossa voiton vei Järvsöfaks, Vieskerin ollessa toinen.

"Siihen aikaan, kun se oli tehnyt tämän Santerin, minulla oli paljon emätammoja. Ei sitä osannut kuvitella minkä arvoinen siitä voisi tulla, siitähän ei ollut varsoja radalla. Sitten kun Santerilla alettiin ajamaan, sanottiin jo, että taidettiin panna väärä tamma pois."

– Kauko Kauhanen Hevosurheilussa vuonna 2000.

Seuraavien kausien aikana Santeri Dahlia koki vastoinkäymisiä, ja välissä kuninkuus kirjattiinkin kaksi kertaa Apassin nimiin. Seuraavan ja viimeisen kerran Santeri Dahlia voitti himotun tittelin vuonna 2005 Seinäjoella.

"Harvoin on Iisalmen Ylemmäisen tiellä yhtä kova liikenne, kun maanantai-iltana oli. Jatkuva onnittelijoiden joukko virtasi Iisalmen Dahlia -tallille onnittelemaan tuoretta ravikuningasta Santeri Dahliaa ja sen taustajoukkoja Kauhasen perhettä. Illan aikana onnittelijoita riitti useita satoja", kirjoitti Jouni Aalto Dahlia Tallin juhlahumusta Hevosurheilussa 3. elokuuta 2005.

Historiallisesti ori voitti kuninkuusvuosinaan joka kerta kilpailun kaikki kolme osalähtöä.

"Totta kai pitää uskoa ja toivoa, että saisi vielä yhtä hyvän hevosen. Mutta kun tulisi edes lähellekään tuollainen, kun miettii, millä tasolla se oli omiin vastustajiinsa nähden. Mutta tuollaiset hevoset, eihän niitä kahta tule. Voi olla, että tulee toinen ravikuningas, ehkä kolmaskin, mutta ei tuollaista hevosta", Jukka-Pekka Kauhanen sanoo.

Vielä on virtaa -sarjassa käydään läpi kaviouran entisten tähtien saavutuksia. Verkkoartikkelisarja on jatkoa Hevosurheilu-lehdessä keskiviikkoisin julkaistavalle Vielä on virtaa -sarjalle, jossa käydään tapaamassa entisiä tähtiä paikan päällä.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi