Babaari oli raviratojen ahkera työmyyrä, joka aina välillä yllätti omistajansa. Tämä voittojuoksu Oulussa oli yksi sellainen.
Babaari oli raviratojen ahkera työmyyrä, joka aina välillä yllätti omistajansa. Tämä voittojuoksu Oulussa oli yksi sellainen.Arkistokuva: Anna Kurttila.

Vielä on virtaa – Babaari, työmies viimeisen päälle

Ei sitä voittajakehissä liikaa näkynyt, mutta valiojuoksija siitä tuli kuitenkin, ja starttimäärät ovat huikeat.

211 starttia raviuralla. Se ei ole Suomen ennätys, eikä lähelläkään, mutta starttimäärät vuosina 2006–2011 ovat sitä luokkaa, ettei moni siihen pysty.

Babaari (Erovisku–Karine, Vireeni) juoksi urallaan 8 voittoa ja 52 totosijaa. Tilastot kertovat, että hevonen pystyi sijoittumaan ja seurailemaan koviakin hevosia, mutta voittaminen ei ollut se sen juttu.

Hevonen kuitenkin valioitui vuonna 2009, ja seuraava vuonna se teki volttiennätyksensä 24,9ke startissa, joka jäi Mika Moisasen mieleen. 5.7.2010 Oulussa hevonen oli väkivahva, ja vei voittorahat 1 700 euroa ylivoimaiseen tyyliin.

”Se voitto oli yllätys, kuten hevosen voitot yleensäkin. Sinä päivänä Babaari juoksi erityisen hyvin, eikä se jäänyt rinnalle kummittelemaan.”

Moisanen omistaa hevosen edelleen paperilla, vaikka käytännössä hevonen on siirtynyt pysyvästi oulaislaisen Henna Rantalan hallintaan., Moisanen myös vastasi pääosan hevosen urasta sen valmennuksesta ja ohjastamisesta.

”Hevonen on hieno, kaikin puolin rehellinen työmyyrä”, Moisanen kuvailee 22-vuotiaaksi ehtinyttä suomenhevosta.

Ikä siinä ei näkynyt ikinä, ja se oli niin terve, että sen takia starttejakin kertyi."
Mika Moisanen

”Se ei monesti halunnut mennä viimeisen ohi, vaan jäi johtavan rinnalle. Siitä se myös sai monesti juosta. Se saattoi tulla johtavan rinnalle pitkältäkin takamatkalta, mutta sitten se jäi rinnalle kummittelemaan. Puristuksesta se ei ollut kiinni.”

Oli sillä kovia vastustajiakin. Esimerkiksi Mäntyvaaralla kuukautta Oulun voitokkaan startin jälkeen se sijoittui kolmanneksi I.P. Lennon ja Koitoksen jälkeen Pyhä-Hipo-ajossa.

Babaarin kanssa oli aina hyvä reissata, se meni autoon, matkusti hyvin, eikä ikinä moittinut mitään, ja usein taustajoukot tiesivät lähtiessään, että jotain rahaa voi olla tulossa, Moisanen kertoo. Erityisen hyvää oli hevosen jaksavuus, ja terveys. Hevosen jalkoja ei esimerkiksi ole jouduttu ikinä piikittämään tai hoitamaan muutenkaan erityisesti.

”Työmies viimeisen päälle. Ikä siinä ei näkynyt ikinä, ja se oli niin terve, että sen takia starttejakin kertyi. Se tykkäsi lähteä reissuun.”

Babaari on ollut Moisaselle tärkeä hevonen, ja tärkeä se on edelleen. Hevonen asuu nykyään 10 kilometrin päässä, mutta Moisanen näkee sitä säännöllisesti.

”Sillä on mukava paikka Hennan luona, hän sen kanssa touhuaa. Tahtoo olla niin, ettei tällaisia hevosia vaan aina tule eteen.”

Lue Hevosurheilusta 16.3. keskiviikkona, miten Babaari päätyi Henna Rantalalle ja millaisia ovat herrasmiehen elon päivät nykyään. Sen voi paljastaa, että opetusmestari on saanut ravikipinän syttymään, eikä ikä näy siinä edelleenkään.

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi