Vieteri (keulassa) voitti urallaan viisi kuninkuutta ja oli ensimmäinen hevonen, joka ylitti miljoonan markan voittosumman.
Vieteri (keulassa) voitti urallaan viisi kuninkuutta ja oli ensimmäinen hevonen, joka ylitti miljoonan markan voittosumman.Kuva: Hevosurheilun arkisto

Näkökulma: Katseet emälinjaan

Teija-Marjaana Havén muistuttaa, että emälinja on mielenkiintoinen eläinlajista riippumatta.

Hyvä emälinja on aina toivottu asia ravihevoselle. Monet varsanostajat tarkastelevat emälinjaa ja sen tuotantoa kriittisesti valitessaan varsaa. Otin tutkimukseeni otannan, jossa oli mukana 13 suomenhevoskilpailua, joista oli kattavat voittajatilastot helposti saatavilla ja tutkin voittajien emälinjat sekä isäoriiden emälinjat..

Emälinja on mielenkiintoinen eläinlajista riippumatta, sillä mitokondriot periytyvät aina äidiltä, ei koskaan isältä. Mitokondrioissa on oma pieni kromosomi ja sen sisältämät geenit koodaavat solujen energiantuotannossa välttämättömän soluhengitysketjun proteiineja. Mitokondriaalisen haplotyypin ja kilpailusuoritusten välillä on havaittu yhteyksiä. Täysveristen kasvattajat uskovatkin, että emätamma vaikuttaa kilpailukestävyyteen enemmän kuin isäori.

Vieteri ja Vekseli edustavat menestyksekästä emälinjaa Tyttö 476-EK
Vieteri ja Vekseli edustavat menestyksekästä emälinjaa Tyttö 476-EKTaulukko: Teija-Marjaana Havén

Tyttö-linjalle paljon menestystä

Voittoisin emälinja oli Tyttö 476-EK, jota edustavat ravikuninkaat Vieteri ja Vekseli sekä ravikuningatar Vekkuliina. Ravikuninkuuksia tälle emälinjalle on kertynyt 10 ja ravikuningatarkilpailun voittoja 3. Toisaalta Tyttö-linja on ehkä vähän hiipumassa. Tällä hetkellä kovin Tyttö 476-EK -linjan edustaja on Sheikki, jonka voittosumma on yli 222 000 euroa.

Toiseksi voittoisin emälinja on Humma 3045-III, jota edustaa useat huippujuoksijat. Ravikuninkuuksia emälinjaa edustava Costello on tuonut yhden ja ravikuningattaruuksia ovat tuoneet kovaakin kovemmat tammat I.P. Vipotiina ja I.P. Sukkula yhteensä kuusi kappaletta. Emälinjan hyvään tuotantoon ovat kuuluneet mm. Hyvännäköinen, Kansainvälinen ja Viesmanni.

Toiseksi voittoisin emälinja on Humma, jota edustaa muun muassa I.P. Vipotiina.
Toiseksi voittoisin emälinja on Humma, jota edustaa muun muassa I.P. Vipotiina. Kuva: Totofoto

Seuraavina ovat emälinjat Eira 349-IK sekä Malla 23911 AA 17 voitolla. Eira-linjalla kolme ravikuninkuutta on tuonut Saran Salama ja kuningatarkilpailun voittoja Suven Sametti kahdesti sekä Hipo kerran. Malla-23911 AA-emälinjaa edustaa viisinkertainen ravikuningas Viesker. Tällä hetkellä Malla-emälinjaa edustavat mm. Lissun Eerikki, Lissun Assi, Vilberth, Pastori ja Assin Poika.

Suven Sametti tulee Eira-linjalta.
Suven Sametti tulee Eira-linjalta.Kuva: Anu Leppänen

Tämänhetkinen ravikuningas Parvelan Retu edustaa Rima-tammalinjaa ja onkin tuonut suurimman osan tämän emälinjan 15 voitosta. Muita nuoria lupauksia tällä emälinjalla ovat mm. Siirin Valtsu, Siirin Santtu, Siirin Säpinä ja Cuiskaus.

Eila yh 9203-emälinjaa ja sen 13:sta voittoa edustavat useat kovat kilpurit: Frans, Sörkän Sälli, Koivikon Kalle, Vixus, Kinderi, Vixeli sekä Virin Camilla.

Auli 71-IP emälinjalle on tullut voittoja 12 kpl ja sitä edustavat mm. Totemi Rok, Marimin, Totina ja Erikasson. Tämän hetken juoksijoista Auli 71-emälinjaa edustavat mm. Julmin, Virin Varpu, Merran Roihu, Ukkoherra, Vuaran Viima, Kiirilla, Ohiheittäjä ja Franselmi.

Huippuhevosia muistakin linjoista

Muista emälinjoista mainittakoon Tuima 413-EP, jota edustavat kolminkertainen ravikuningatar Saaga S, jo edesmenneet Boker ja Rallaus sekä nuoremmat Sanahelinä ja Suvimyrsky Ram. Tuttu 1040-S-emälinjalta löytyvät mm. Välähdys, V.G. Voitto, Suikun Ero, Tatuari, Ysikymppi ja Nevan Majuri.

Saaga S  tulee Tuiman emälinjasta.
Saaga S tulee Tuiman emälinjasta.Kuva: Ada Pykäläniemi

Maisu 25 KS-emälinjalta löytyy koko joukko huippuhevosia: Hullumies, Oktaavia, Vaellus, Noriko, Kokeva, Fiiling, Ypäjä Eila, Valtraus ja Pate Pollea.

Venla 343 PK-emälinjalta löytyy tämän vuoden ravikuningatar Lumi-Oosa sekä muita hyviä juoksijoita, kuten Polara, Sekottaja, Paavolan Hurmos, Cupido ja Vänrikki. Nätti 2185-V emälinjaa edustaa voitokas Evartti. Evartin lisäksi emälinjalta löytyy mm. Farak, Frakker ja Meren Maininki. Rebekka-emälinjaa edustavat kuninkaalliset Jokivarren Kunkku ja Mokomani.

Tämä oli pieni ja kapea katsaus suomenhevosten emälinjoihin. Monta hyvää emälinjaa jäi katsauksen ulkopuolelle, mutta tässä tuli mainittua jokunen hyvä.

Teija-Marjaana Havén

Vieteri (keulassa) voitti urallaan viisi kuninkuutta ja oli ensimmäinen hevonen, joka ylitti miljoonan markan voittosumman.
Näkökulma: Kasvatuksen puolesta taisteltava ilman köydenvetoa
Vieteri (keulassa) voitti urallaan viisi kuninkuutta ja oli ensimmäinen hevonen, joka ylitti miljoonan markan voittosumman.
Näkökulma: "Meillä ei ole varaa menettää yhtään raviharrastajaa, hevoskasvattajaa eikä kilpahevosta"
Vieteri (keulassa) voitti urallaan viisi kuninkuutta ja oli ensimmäinen hevonen, joka ylitti miljoonan markan voittosumman.
Huikean uran huipennus - Joensuu 1984 ei unohdu koskaan

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi