Nomi Sunrider järjesti omistajalleen täydenkuun yllätyksen, orivarsa "Sepon".
Nomi Sunrider järjesti omistajalleen täydenkuun yllätyksen, orivarsa "Sepon". Kuva: Hanne Heikkinen

Täydenkuun yllätys 18. tammikuuta – ei ollut siltikään vuoden ensimmäinen varsa

Hevosurheilu kertoi torstaina 24.1.2022 syntyneestä aikaisesta varsasta, jonka arveltiin olleen vuoden ensimmäinen. Näin ei kuitenkaan ollut.

Nomi Sunrider ostettiin Liisa Heikkiselle 12.3.2021 sillä ajatuksella, että siitä koulutettaisiin ratsu. Yllätys Seijan Ratsutallilla Hyrynsalmella oli suuri, kun tallinpitäjä löysi aamutallin tekoon mennessään Nomin alta orivarsan.

”Tammalla oli koko ajan normaali kiimakierto. Se oli meille tullessaan hoikka, ja oltiin vaan tyytyväisiä, kun se hiljalleen pyöristyi”, Liisan äiti Hanne Heikkinen kertoo.

”Entinen omistaja ei puhunut mitään, että tamma voisi olla kantavana. Jälkeenpäin selvisi, että se oli ollut Orlando-oriin kanssa samassa aitauksessa. Ori oli päässyt jossain välissä astumaan sen.”

Varsominen meni hyvin, vaikka siihen ei osattu millään lailla varautua.

”Olosuhteisiin nähden varsalle kuuluu oikein hyvää. Sekä tamma että varsahan olisivat saattaneet löytyä kuolleina”, Heikkinen huokaa.

”Ollaan oltu niin pää pyörällä, että varsan tulevaisuutta ei ole ehditty vielä miettiä. Mutta on sillä sellainen suku, että voisi siitä ravuri tulla.”

Nimi on sen sijaan jo mietittynä.

Sepoksi varsaa kutsutaan, mutta virallisesti siitä tulee Nomi’s Fullmoon Surprise, koska sen syntyessä oli täysikuu. Ja jos merkkejä on nimessä liikaa, niin sitten vaan Nomi’s Surprise”, Hanne Heikkinen sanoo.

Ensimmäinen vuonna 2022 syntynyt varsa lienee kuitenkin Zonya Kempistä, jonka Salla-Maria Ahlgren vei kesällä siemennettäväksi Liisa ja Kalle Savon oriasemalle. Tamman tutkittuaan Liisa Savo kertoi sen olevan kantavana ja varsovan jo joulukuussa!

Lopulta tammavarsa syntyi 2. tammikuuta. Kyseessä oli vahinkovarsa. Ja jotta tarina olisi kuin Mamma Mia! -musikaalista, isäoriehdokkaita on neljä.

"Yksi on sellainen lämminverinen, jonka varsalle saisi kilpailuoikeuden, ja kaksi sellaisia, joiden varsalle ei saa. Ja yksi on suomenhevonen. Tunnistus yritetään tehdä kiireellisenä, jotta asiasta saadaan selvyys", Salla Ahlgren kertoo.

"Vaikka varsa olisi sellaisesta lämpöisestä oriista, että sille ei saisi kilpailuoikeutta, sille saa kuitenkin siitosoikeuden. Se tuli minulle yllätyksenä."

Nomi Sunrider järjesti omistajalleen täydenkuun yllätyksen, orivarsa "Sepon".
Syntyi 24. tammikuuta kello 22.20 – Onko tässä vuoden ensimmäinen varsa Suomessa?

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi