Lopullinen piste Kanick vd Vosberg-kauppariidalle?
Helsingin hovioikeus on tutkinut perusteet jatkokäsittelyluvan myöntämiselle ja todennut tänään antamassaan ratkaisussa yksimielisesti, että aihetta luvan myöntämiselle ei ole. Hovioikeuden ratkaisusta voi valittaa Korkeimpaan oikeuteen. Aikaa valituksen tekoon on 7.2.2022 asti. Korkein oikeus myöntää valitusluvan erityisillä perusteilla.
Pitkään vireillä oleessa tapauksessa kyse on juridisesti "irtaimen kauppaan liittyvästä velkoomusasiasta" ja sovellettu laki on ollut pääasiassa kauppalaki. Yritys Cataja Oy eli kantaja, osti yksityishenkilöltä eli vastaaja Elena Hietaselta hevosen, joka rupesi ontumaan.
Asiaa puitiin lukuisissa istunnoissa Vantaan käräjäoikeudessa kuluneena vuonna. Riidan osapuolet kuulivat kaikkiaan 26:tta todistajaa.
Cataja Oy:n mukaan 30 000 euroa maksaneessa kaupan kohteessa eli vuonna 2017 ostetussa ja vuonna 2020 toivottoman ennusteen valossa lopetetussa Kanick vd Vosberg -ratsussa oli virhe, jonka seurauksena kantajalla oli oikeus saada 28 000 euron hinnanalennus, 24 000 euron korvaus virheen aiheuttamista hoito- ynnä muista kustannuksista sekä vastaaja korvaamaan kantajan omat, noin 65 000 euron oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa.
Kyseinen väitetty virhe oli sädeluun muutokset oikeassa etujalassa. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että hevosessa ei ollut kanneperusteen mukaista virhettä ja sen vuoksi kantajan vahingonkorvausta koskeva vaatimus kokonaisuudessaan hylätään. Helsingin hovioikeus seisoo tämän ratkaisun takana.
Kantaja joutuu nyt jutun hävinneenä puolestaan korvaamaan vastaajan oikeudenkäyntikulut, jotka ovat yhteensä hieman yli 78 500 euroa.
"Minkäs minä sitten asialle voin. Totuus on kuitenkin se, minkä olen kertonut, uskoi oikeus tai ei. Uhrin asema on Suomessa surkea, ei voi muuta sanoa", toteaa pettynyt Tarja Kallio, Cataja Oy:n edustaja. Hän toteaa, että "totuuden esille saaminen vaikuttaa toivottomalta tehtävältä", mutta ei ole vielä keskustellut asianajajansa kanssa päätöksestä Korkeimman oikeuden mahdollisen valituksen suhteen.
Hevosurheilu seurasi oikeudenkäyntiä viime kesänä tuoreeltaan.
Käräjäoikeuden ratkaisusta löydät jutun täältä
Hevosta hoitaneen belgialaiseläinlääkärin kuulemisesta löydät jutun täältä
Käräjäoikeuden pääkäsittelyn viimeisistä päivistä löydät jutun täältä ja täältä
Käräjäoikeuden ensimmäisestä käsittelypäivästä löydät jutun täältä