Tulevana lauantaina Credit To Easyn rattaille hyppää Olli Koivusen asemasta Ari Moilanen.
Tulevana lauantaina Credit To Easyn rattaille hyppää Olli Koivusen asemasta Ari Moilanen.Kuva: Anu Leppänen

Revanssimielellä tammafinaaliin: "Viime talvenakin se meni niin hyvin, että talvi loppui sen kannalta kesken"

Talven tammalähdöissä kunnostautuneen Credit To Easyn alkukausi on jäänyt vaille kruunua. Teivon 75-finaaliin luotettava tamma lähtee haastajana.

Credit To Easy on yksi Joni-Petteri Irrin viime vuosien aikana treenaamista Raino Riikosen hevosista, mutta tällä hetkellä työn alla ei ole muita omistajan hevosia. Sen vuotta vanhempi sisko, nyt 7-vuotias Credit To Hope huipensi uransa loppuvuodesta 2022 Kasvattajakruunu-voittoon ja siirtyi sitten siitokseen.

Nuorempi Riikosen kasvateista saapui Irrille varsana Ranskasta, missä se oli juossut 2-vuotiaana koelähdön. Treenarille pisti heti silmään tamman juoksutekniikka.

"Sen näki, että tamma osasi juosta, vaikka se oli varsana vielä kovin kapoinen. Hyvin se kuitenkin aloitti heti uransa", Irri muistaa.

"Tammahevosena sille tulee kiimojen takia välillä pikkuisen tasaisempia jaksoja, mutta sitten on taas alkanut kulkea. Easy on aika varma kilpahevonen. Viime talvenakin se meni niin hyvin, että talvi loppui sen kannalta kesken. Se teki muutaman aika kovan esityksen lopputalveen, ja sitten homma vähän tyssäsi hetkeksi keväällä."

Credit To Easy

Tamma, syntynyt 20.4.2018

Quite Easy-Con Director, Credit Winner

Kasvattaja ja omistaja Raino Riikonen

Valmentaja Joni-Petteri Irri

Hoitaja Kaisa Rehula

Statistiikka: 56: 8-8-7

Voittosumma 33 430 euroa, ennätys 13,9aly

Sama trendi on jatkunut. Valmentaja kokee suojattinsa riittävän korkeammalle, mikäli yllättäviä esteitä ei tule.

"Tänä talvena tamma on ottanut yhden stepin lisää. Se on juossut jo 60 tonnin sarjoja ja kolkuttelee avoimia tammalähtöjä. Ei tarvitse enää ottaa kovin isoa loikkaa, että pääsee sinnekin mukaan", Irri huomauttaa.

"Noilla juoksuilla, mitä se on tehnyt, jossain kohtaa voittokin tulee. Ne ovat olleet kovia lähtöjä.  Monessa lähdössä Credit To Easy on joutunut paiskimaan töitä kirissä. Toki se on hyvä, että on tuolla tasolla palkintosijoillakin", valmenettavillaan onnistuneen alkukauden saanut Irri summaa ja taustoittaa tallin terveystilanteen olevan nyt hyvä.

Lauantain finaalissa 20 metrin pakilta starttaavan Credit To Easyn vastus on tuttu. Irri uskoo, että pian on heidän vuoronsa, mutta ihastelee myös finaalilähtöjen tasoa.

"Hienoa, että on saatu divisioonat takaisin ja on mitä tavoitella! Aika komeita lähtöjä saadaan finaalipäivinä ympäri vuoden. Credit To Easylla pidetään lauantain jälkeen varmaan huoltobreikki, mutta ei kovin pitkää, koska on tulossa joitain ennakkomaksullisia kilpailuja. Hevosen voittosumma on sellainen, että se saa juosta tammadivariakin vielä hetken 20 metrin pakilta, vaikka lauantaina menisi miten hyvin."

Yksi kysymysmerkki on finaalikierroksen rataolosuhteet. Lähipäivien ja -viikkojen lauhtuvat kelit teettävät ratamestareille pitkiä päiviä, samoin kuin eri puolilla treeniolosuhteiden kanssa.

"Vähän kauhulla odotan tätä viikkoa, enkä haluaisi olla Teivon ratamestari Mikko Viitasen virassa tällä hetkellä. Inhottava viikko olosuhteiden puolesta tulee, mutta luotan siihen, että Teivossa rata kestää nämä lämpöasteet ja päästään ajamaan ainakin turvallisella radalla", Irri otaksuu.

"Siellä on kuitenkin ollut lunta baanassa, eikä sitä ole ajettu raveissakaan ihan kaljuksi. Pikkuhiljaa paikat alkavat sulaa meilläkin (Sastamalassa). Uskon, että päästään ajamaan jonkin päivän ajan normaalia treeniä. Ei se vaikuta vielä treenisuunnitelmiin lauantaita ajatellen,"

Olosuhteet muuttuvat nopeasti

Nopeista olosuhdemuutoksista saatiin esimakua jo loppuviikolla. Irri kilpaili hevosillaan ja ajoi viimeistelystartin Lake’s Elmerillä Metsämäessä, missä olosuhteet elivät voimakkaasti edellisen vuorokauden ajan ennen perjantairaveja.

Lopulta ratamestari teki päätöksen ajaa polanteen pois muutama tunti ennen ravien alkua. Osaavien ratamestarien lisäksi ajoituksella ja joskus tuurillakin on osuutensa olosuhderuletissa.

Lake's Elmer ja Tommi Kylliäinen starttaavat kolmosradalta lauantaina.
Lake's Elmer ja Tommi Kylliäinen starttaavat kolmosradalta lauantaina.Kuva: Pekka Salonen

"Turulla ja Kouvolalla kävi aika tuurit, että päivät osuivat noin, etteivät olleet kumpikin vaikka vuorokautta myöhemmin. Huonolla tuurilla olisi voinut olla aikamoinen katastrofi. Turussa Matti (ratamestari Juutila) ehti puolen päivän jälkeen kuoria radan jäätiköstä pois, ja sitä kautta se oli ihan ajettavassa kunnossa, vaikka vettä tuli aika lailla. Kunnialla saivat ajettua ennen kuin rata meni puhki", Irri kiittelee.

Lake’s Elmerin viimeistelykisa tuotti voiton, mutta pieniä kysymysmerkkejä Irrille yhä jäi.

"Koitettiin viimeistellä hevosta vähän eri lailla Turkuun, ja se oli perjantaina ponteva koko päivän. Oli turhan innokas sillä systeemillä ja vähän huolestutti, kuinka se malttaa lähteä voltista ravia. Kaikki kuitenkin onnistui, ja se oli hyvä suoritus. Hevoselle on tullut aika tasaisesti startteja, eikä hirveästi pysty niiden välissä tekemään mitään taikatemppuja."

Lauantaina Tommi Kylliäisen ajama ruuna starttaa kolmosradalta.

”Koitetaan nyt näin viikon välillä, jos siitä löytyisi yksi steppi lisää lauantaille. Lake’s Elmer on harvoin saanut finaaleissa ihan priimajuoksuja, mutta hyvällä selkeäjuoksulla se on parhaimmillaan. Sellaisella, toinen tai kolmas sisällä, voisi olla paikka menestyä ihan kärkeen asti. Tällaiset 40 000 euron finaalit ovat niin kovia lähtöjä, että näistä parhaat menevät usein läpi sarjoissaan", Irri muistuttaa.

Tulevana lauantaina Credit To Easyn rattaille hyppää Olli Koivusen asemasta Ari Moilanen.
Raviraportti Turku: Joni-Petteri Irrille kaksi voittoa – "Koitetaan, jos jotenkin löydettäisiin vielä kuutosvaihde Teivoon"
Tulevana lauantaina Credit To Easyn rattaille hyppää Olli Koivusen asemasta Ari Moilanen.
Ville Tonttila on unelmatyössään – "Raveissa käyminenhän on vähän niin kuin lomaa"
Tulevana lauantaina Credit To Easyn rattaille hyppää Olli Koivusen asemasta Ari Moilanen.
Jaska pitää tuhmat pojat otsikoissa – "Otetaan vastaan kaikki mitä annetaan"

Aiheeseen liittyvää

No stories found.
logo
Hevosurheilu
www.hevosurheilu.fi